Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 03. 2012

PROTEST ANEMA POVODOM NAPADA NA NOVINARKU SREMSKE TELEVIZIJE

Beograd, 09.03.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), najoštrije protestuje povodom napada na novinarku članice ANEM-a, Sremske televizije iz Šida, Danijelu Romandić.

Danijelu Romandić, 9. marta ujutro, u prisustvu novinara koji prate rad gradske uprave u Sremskoj Mitrovici i funkcionera lokalne samouprave, verbalno je napala i vređala načelnica gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport u Sremskoj Mitrovici, Zorica Gašpar. Novinarka Sremske televizije prethodno je, kod zamenika načelnice uprave za obrazovanje, kulturu i sport, pokušala da proveri informaciju o navodnoj ostavci gospođe Gašpar, na šta je načelnica grubo napala i izvređala.

ANEM ukazuje da lokalna samouprava, njeni organi i funkcioneri imaju obavezu da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost, te da uvrede i verbalni napad na novinara koji samo pokušava da dobije potvrdu informacije o funkcionisanju lokalne samouprave, predstavljaju ne samo grubo kršenje ove obaveze i grubo kršenje prava javnosti da o funkcionisanju lokalne samouprave bude informisana, već i pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje u obavljanju posla i povredu slobode javnog informisanja.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa Danijelom Romandić i Sremskom televizijom iz Šida, a od nadležnih u Skupštini grаdа Srеmskа Mitrоvicа, grаdоnаčеlnika i Gradskog veća traži da javno osude postupak načelnice gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport, te preduzmu i druge mere kako bi se obezbedilo da se ovakvi i slični napadi na novinare ne ponavljaju.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs