Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

14. 03. 2012

VLAST OPSTRUIRA IZBOR OMBUDSMANA

Zajedničko saopštenje ANEMa, NUNSa, UNSa, NDNVa i Lokal Presa

Beograd, 14.03.2012. - Medijska udruženja i asocijacije izražavaju duboku uznemirenost i nezadovoljstvo zbog tihe opstrukcije koju vlasti sprovode u odnosu na nezavisne organe i institucije u čijoj je nadležnosti zaštita građanskih prava i sloboda. Najnoviji primer je odbijanje vladajućeg bloka da blagovremeno izabere Zaštitnika građana i tako omogući da ta institucija radi u punom kapacitetu.

Mandat Zaštitnika građana ističe u julu. Procedura za izbog novog ili reizbor aktuelnog ombudsmana trebalo je odavno da počne, ali se to nije dogodilo. Sa približavanjem izbora umanjuju se izgledi da Zaštitnik građana bude izabran pre isteka mandata sadašnjem zaštitniku Saši Jankoviću. To znači da bi na neodređeno vreme umesto Zaštitnika građana sa punim kapacitetom, Srbija mogla imati v.d. Zaštitnika građana, čija nezavisnost će biti ograničena.

Ovakvo ponašanje vlasti ne možemo da tumačimo drugačije nego kao pokušaj opstrukcije nezavisnih tela sa ciljem da se utiče na njihov rad. Apelujemo na vladajući blok da spreči ovakav razvoj događaja i što pre izabere Zaštitnika građana ili izmeni Zakon o Zaštitniku građana tako da onemogući marginalizaciju te funkcije. Smatramo da aktuelni ombudsman Saša Janković uspešno i odgovorno radi svoj posao, zbog čega preporučujemo poslanicima Skupštine Srbije da ga reizaberu.

Podsećamo da je vladajući blok, tek nakon veoma snažnog pritiska srpske javnosti i primedaba iz međunarodnih krugova, organizovao izbor Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti i tako onemogućio marginalizovanje ove važne funkcije. Umesto da se iz tog slučaja izvuče odgovarajuća pouka, isti princip se sada ponavlja i u odnosu na Zaštitnika građana.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM

Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS

Udruženje novinara Srbije - UNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV

Asocijacija lokalnih izdavača Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs