Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 03. 2012

ANEM PROTESTUJE ZBOG PRITISAKA NA MEDIJE U PREDIZBORNOJ KAMPANJI

Beograd, 30.03.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom politički motivisanih izbacivanja redakcija iz poslovnih prostorija i gašenja signala medija sa važećim dozvolama u kablovskim distributivnim sistemima. ANEM takođe smatra da instrumentalizacija medija od strane vlasnika, urednika ili članova njihovih upravljačkih struktura, koji su istovremeno i učesnici u predizbornoj kampanji, nije prihvatljiva.

ANEM posebno ukazuje na slučaj Timočke televizije i radija iz Zaječara, medija sa važećim regionalnim dozvolama za televiziju i radio, čiji je urednički kolegijum saopštio da je u jednom danu dobio i nalog za iseljenje iz prostorija koje, kako tvrde, kao pravni sledbenici Radio Zaječara i Radio televizije Zaječar, koriste od 1972. godine, i poziv zа izјаšnjenje u postupku koji je protiv njih pokrenut povodom navodno nelegalno postavljenog predajnika na lokaciji na kojoj se taj predajnik nalazi već 17 godina. Nepunih nedelju dana kasnije, 27. marta, signal Timočke televizije je, mimo važećih ugovora, isključen iz kablovske ponude operatora Jotel d.o.o.

Timočka televizija i radio saopštili su da aktivisti Ujedinjenih regiona Srbije u Zaječaru i okolini prikupljaju potpise protiv ovog medija i najavljuju podnošenje predstavke Republičkoj radiodifuznoj agenciji zbog navodnog nekorektnog izveštavanja u predizbornoj kampanji. Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, je na raspisanim izborima kandidat Ujedinjenih regiona Srbije, dok je Saša Mirković, za koga su mediji preneli informaciju da je nedavno podneo ostavku na funkciju predsednika Upravnog odbora Timočke televizije i radija, nosilac izborne liste Pobeda za bolji život za izbor odbornika Skupštine grada Zaječara.

ANEM ukazuje da moguća instrumentalizacija Timočke televizije i radija u funkciji kampanje Saše Mirkovića i njegove liste mora biti rešavana institucionalnim putem i u Zakonom o radiodifiziji propisanoj proceduri, a ne izbacivanjem signala ovog medija iz ponude kablovskih operatora ili naprasnim nalozima za iseljenje iz poslovnih prostorija koje ovaj medij i njegovi pravni prethodnici koriste već 40 godina.

ANEM zahteva od nadležne Republičke radiodifuzne agencije da bez odlaganja preduzme sve mere koje joj stoje na raspolaganju, kako bi javnost u Zaječaru i okolini koja ima pravo na informacije od regionalnog značaja, kao i zaposlene u Timočkoj televiziji i radiju iz Zaječara, zaštitio i od moguće instrumentalizacije u cilju bilo čije predizorne kampanje i od samovoljnog isključivanja iz kablovske ponude i izbacivanja iz poslovnih prostorija.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs