Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

18. 07. 2012

Nova vlada da realizuje Medijsku strategiju

Beograd, Novi Sad, 18.07.2012. - Medijska udruženja i asocijacije će učinak nove vlade Srbije u odnosu na medijsku scenu meriti prevashodno odnosom prema Medijskoj strategiji. U meri u kojoj budu ispunjeni zahtevi iz tog dokumenta, na kojima su udruženja i asocijacije insistirali proteklih godina, biće cenjena spremnost vlade da zaista sprovede dugo očekivane reforme u sektoru medija. Novoj vlasti se već na primeru prodaje lista Politika pružila prva prilika da obezbedi transparentnost vlasništva u medijima, što je obećala u Koalicionom sporazumu.

Medijska udruženja i asocijacije očekuju da se ispune obećanja iz Medijske strategije vezana za povlačenje države iz vlasništva nad medijima, promenu načina trošenja budžetskih sredstava namenjenih medijima, odnosno prelazak na projektno finansiranje, kao i mere koje treba da stvore ravnopravne uslove za sve koji posluju na medijskom tržištu Srbije.

Podsećamo da udruženja i asocijacije nisu prihvatili stav da u Srbiji treba formirati još šest regionalnih javnih servisa, kao ni stav da saveti nacionalnih manjina treba da budu vlasnici manjinskih medija.  Nastavićemo, kada je reč o ovim pitanjima, da se borimo za rešenja za koja verujemo da su primerenija prilikama u Srbiji, ali i standardima razvijenog demokratskog društva.

Pozdravljamo spremnost političara koji pregovaraju o formiranju nove vladajuće koalicije da ukinu Zakon o javnom informisanju, ali podsećamo da je Ustavni sud Srbije restriktivne odredbe tog zakona odavno stavio van snage. To je učinjeno nakon snažnog protesta demokratske javnosti, u čemu su značajnu ulogu igrale akcije udruženja i asocijacija, pa se to ne može tumačiti kao dostignuće buduće vlade, nego kao sprovođenje odluke nadležnog suda.

Pozdravljamo i spremnost da se istraže navodi iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije koji je potpisala Verica Barać. Očekujemo da će to rezultirati utvrđivanjem činjenica, ali i da će biti praćeno merama koje treba da spreče koruptivno ponašanje, ograniče pravo ministarstava da novac poreskih obveznika troše za pružanje finansijske podrške  medijima koji su im naklonjeni i da dovedu do liberalizacije reklamnog tržišta. 

NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres i NDNV

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs