Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 07. 2012

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPAD NA KNJIŽEVNIKA SRĐANA V. TEŠINA IZ KIKINDE, SNIMATELJA VK TELEVIZIJE KRISTIANA TOTA I VODITELJA VK RADIJA DARKA ŽIVKOVIĆA

Beograd, 23.07.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje napad na književnika i direktora Kulturnog centra Kikinda, Srđana V. Tešina i snimatelja VK televizije Kristiana Tota. VK televizija je saopštila da su književnik Srđan V. Tešin iz Kikinde i snimatelj VK televizije, Kristian Tot napadnuti 20.07.2012. god. na koncertu kikindskih bendova i predstavljanju knjige "Mali krug" Vladislava Vujina u Kulturnom centru u Zrenjaninu.

U saopštenju se navodi da je Srđana V. Tešina i Kristiana Tota napao V. Đukić koji ih je prvo verbalno vređao, na šta oni nisu reagovali. Nakon promocije i koncerta, Đukić je prišao Tešinu i bez povoda ga udario otvorenom šakom u predelu lica, a potom je udario i snimatelja VK televizije Kristiana Tota, koji je stao u Tešinovu odbranu. Đukić je potom vređao i voditelja VK radija Darka Živkovića, navodi se u saopštenju. Veći  incident je sprečen time što je publika reagovala i zadržala Đukića. Srđan V. Tešin je ovaj slučaj prijavio policiji. On je upućen na lekarski pregled i trenutno je na bolovanju.

ANEM očekuje odlučnu reakciju nadležnih državnih organa koji moraju hitno i efikasno, u interesu demokratizacije društva i slobode medija, procesuirati počinioca ovog napada. ANEM naročito ukazuje na to da ovaj napad ozbiljno guši slobodu izražavanja, rad institucija kulture i predstavlja kontinuitet napada na novinarsku profesiju i predstavnike medija u Srbiji.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa žrtvama ovog napada, ali i svim drugim novinarima i zaposlenima u medijima izloženim pretnjama i napadima, a od nadležnih zahteva odgovornije postupanje u interesu zaštite prava na slobodu izražavanja i ostvarivanja funkcije medija u demokratskom društvu jer odsustvo odgovarajućih reakcija pravne države i stvaranje atmosfere straha dodatno ohrabruju potencijalne napadače.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs