Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 08. 2012

ANEM: UKIDANJE PRETPLATE ZANEMARUJE SUŠTINU PROBLEMA

Beograd, 30.08.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenjuje da nezvanične informacije o tome da Vlada Republike Srbije navodno namerava da ukine radio-televizijsku pretplatu, ako bi se pokazale kao istinite, predstavljaju prećutno priznanje nove vladajuće koalicije da ne namerava da istinski reformiše medijski sektor.

ANEM ukazuje da je pitanje da li će se javni servis finansirati iz pretplate, ili neposredno iz budžeta, ne samo zbog toga što ovo drugo rešenje preti da političarima da još jedan mehanizam preko koga će moći da utiču na izveštavanje, krajnje složeno, te da bi brzopleta odluka samo pokazala da oni koji je donose od drveta ne vide šumu.

Pad naplate radio-televizijske pretplate nije posledica samo nemaštine i ekonomske krize. Veliki broj građana, čak i kada sluša ili gleda programe javnih servisa, ne doživljava ih kao svoje, a sam javni servis ne doživljava kao mesto na kome informacije, stavovi i kritika nesmetano cirkulišu, i upravo zato odbija da plaćanjem pretplate učestvuje u njihovom finansiranju.

S druge strane, finansijski problemi u kojima se javni servisi nalaze, vuku u katastrofu čitav medijski sistem. Kad javni servis ne plaća za muzička prava, to rezultira višim naknadama za komercijalne medije; kad javni servis ne plaća za radio-frekvencije, to rezultira višim naknadama za druge korisnike; kad javni servis ne plaća troškove emitovanja, to preti da uruši proces digitalizacije, a državu liši prihoda koje bi mogla da ostvari licenciranjem dela spektra koji kroz digitalizaciju treba da se oslobodi.

ANEM zato veruje da pitanje da li će se javni servis finansirati iz pretplate, ili neposredno iz budžeta, zanemaruje suštinu problema. Suština jeste da u Srbiji mandat i zadaci javnih servisa nisu dovoljno jasno definisani i opisani, te da to onemogućava bilo kakvu nezavisnu kontrolu kvaliteta i mere u kojoj javni servisi vrše svoju funkciju, da njihovo poslovanje nije transparentno, odnosno da ne znamo, niti možemo znati, da li se novac koji javni servisi već dobijaju, bilo od pretplate ili iz budžeta, troši odgovorno i namenski, te da u takvim uslovima uopšte i ne možemo znati da li su javni servisi potplaćeni ili preplaćeni.

ANEM poziva odgovorne za medijsku politiku u Srbiji da bez odlaganja pokrenu najširu javnu raspravu koja bi dala odgovore na navedena pitanja, te podseća da, koji god model finansiranja na kraju bude izabran, on mora poštovati evropska pravila zaštite konkurencije i kontrole državne pomoći, na poštovanje kojih pravila se Srbija obavezala Prelaznim trgovinskim sporazumom sa Evropskom unijom, odnosno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs