Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

06. 11. 2012

ANEM, NUNS, UNS I NDNV OSUĐUJU POSTUPAK SBB

Beograd, 06.11.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuju postupak najvećeg kablovskog operatora u Srbiji - SBB Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže d.o.o. iz Beograda, koji je, prvo, isključio nacionalnu TV Avala iz svog distributivnog sistema dok je ta televizija još zemaljski emitovala, a zatim, suprotno sopstvenim opštim uslovima poslovanja, na, na taj način upražnjeno mesto u svom sistemu, krajnje netransparentno, postavio novi kanal preduzeća Pink International - Pink 2.

ANEM, NUNS, UNS i NDNV ukazuju da po Opštim uslovima poslovanja SBB-a, koje je ova kompanija sama propisala i čije izvode je objavila na svom sajtu, u slučaju da dođe do upražnjavanja kapaciteta u resursima, za te resurse, odnosno, mesto u kablovskom sistemu, mogu da konkurišu svi emiteri koji ispunjavaju uslove. ANEM, NUNS, UNS i NDNV traže od SBB-a da obavesti javnost kome je sve ponudio, i na koji način je ponudio, mesto koje je gašenjem TV Avala upražnjeno u sistemu. Navedena udruženja traže od SBB-a da obavesti javnost na osnovu kojih kriterijuma je doneo odluku da se to mesto ustupi za Pink 2, kao i ko su članovi Programskog saveta SBB-a koji su razmatrali prijave drugih kandidata za to isto mesto, ako su takve prijave uopšte razmatrane.

ANEM, NUNS, UNS i NDNV ukazuju da će, u slučaju izostanka zadovoljavajućeg odgovora, smatrati da je u konkretnom slučaju došlo do zloupotrebe dominantnog položaja i narušavanja konkurencije, odnosno, da je SBB ograničio tržište i primenio nejednake uslove poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu. Postupanjem SBB-a, sve ostale televizije koje su bile zainteresovane da dobiju prostor u kablovskim sistemima koji je ranije zauzimala TV Avala, i koji je najvećem broju kablovskih pretplatnika memorisan na jednocifrenom broju na daljinskom upravljaču, dovedene su u nepovoljniji položaj u odnosu na Pink International i njegov novi kanal Pink 2. ANEM, NUNS, UNS i NDNV će zbog toga podneti inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije Komisiji za zaštitu konkurencije, kao nadležnoj.

ANEM, NUNS, UNS i NDNV posebno pozivaju na solidarnost sa zaposlenima u TV Avala, koji su dovedeni u paradoksalnu situaciju, da ostaju bez posla u trenutku kada jedan od suvlasnika njihove televizije kreće u novu ekspanziju, aplicira i dobija dozvole za čak 9 novih kanala. 

ANEM, NUNS, UNS i NDNV

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs