Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

04. 12. 2012

MEDIJSKA KOALICIJA: PREDLOG ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA U SUPROTNOSTI SA MEDIJSKOM STRATEGIJOM

Beograd, 04.12.2012. - Medijska koalicija izražava duboko nezadovoljstvo zbog toga što je u Predlogu Zakona o javnim preduzećima (Član 2.) predviđena mogućnost osnivanja javnih preduzeća u oblasti informisanja. Taj predlog je u direktnoj suprotnosti sa Medijskom strategijom koju je Vlada Srbije usvojila prošle godine, a kojom se, između ostalog, predviđa povlačenje države iz medija. Podsećamo da Strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može biti, ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda.

Pozivamo poslanike Skupštine Srbije da se usprotive ovakvom rešenju i da imaju u vidu da ono nije samo u suprotnosti sa Medijskom strategijom, nego i sa osnovnim načelima medijskih sloboda koja treba da važe u državama razvijene demokratije. Nadamo se da će poslanici u ovom slučaju da se postave odgovorno i da neće podržati rešenje koje otvara vrata za povećavanje uticaja države na medije.

Medijske asocijacije i novinarska udruženja pratiće dalji razvoj događaja i o svemu obaveštavati Evropsku komisiju, OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije, i od njih tražiti podršku u nastojanju da se onemogući donošenje i primena ovakvog zakonskog rešenja.

Medijsku koaliciju čine ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs