Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

06. 12. 2012

SAOPŠTENJE MEDIJSKE ZAJEDNICE NAKON ODRŽANE SEDNICE ODBORA ZA KULTURU I INFORMISANJE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Beograd, 06.12.2012. - Na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, nadležnih odbora, Medijske zajednice (ANEM, NUNS, UNS, NDNV, Lokal pres i Asocijacija medija) i poslanici, razmatrali su se amandmani na Predlog zakona o javnim preduzećima koje je Medijska zajednica predložila, kako ne bi došlo do kolizije između postojećih medijskih zakona i Strategije razvoja sistema javnog informisanja, s jedne strane i predloženog Zakona o javnim preduzećima, s druge strane. Podsećamo da je Medijska zajednica juče predložila amandmane na Predlog zakona, kojim je tražila brisanje odredbi koje omogućavaju osnivanje javnih preduzeća u oblasti informisanja, što je u direktnoj suprotnosti sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja koja predviđa da država ne može biti vlasnik javnih glasila, i da osnivač javnih glasila ne može biti, ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda. Medijska zajednica je predložila i amandman kojim bi se, kao prelazno rešenje, do privatizacije neprivatizovanih javnih preduzeća u oblasti informisanja, odredbe ovog Zakona primenjivale i na njih.

Predstavnici Administrativnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije su istakli da su predlozi Medijske zajednice prihvaćeni i da je Vlada uputila amandmane nadležnom skupštinskom Odboru, kojim će ispraviti uočene nedostatke Predloga zakona o javnim preduzećima. Tim amandmanima, menja se član 2. Predloga zakona tako što se reč "informisanja" briše iz stava 1 tog člana, a u prelaznim i završnim odredbama se u članu 65. dodaje novi stav 4, kojim se definiše da će se na javna preduzeća u oblasti informisanja koja nisu privatizovana do dana stupanja na snagu ovog zakona primenjivati odredbe ovog zakona do dana njihove privatizacije.

Medijska zajednica ističe da je zadovoljna ovakvom odlukom Vlade Srbije i da očekuje da će i poslanici Narodne skupštine usvojiti predložene amandmane, uvažavajući njihov značaj za uspostavljanje funkcionalnog medijskog sistema u Srbiji.

Medijsku zajednicu čine ANEM, NUNS, UNS, NDNV, Lokal pres i Asocijacija medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs