Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

25. 12. 2012

ANEM OSUĐUJE UVREDE I PRETNJE NOVINARIMA U VALJEVU

Beograd, 25.12.2012. - Аsоciјаciја nеzаvisnih еlеktrоnskih mеdiја (АNЕМ) nајоštriје prоtеstuje pоvоdоm incidenta u Skupštini grada Valjeva, u kome su valjevski novinari bili izloženi najgrubljem vređanju оdbоrnika Slоbоdаna Gvоzdеnоvića, zаmеnika grаdоnаčеlnikа Drаgоlјuba Krstića i dela odbornika vladajuće koalicije.

Do incidenta je došlo nakon što je urednica članice ANEM-a, Patak Radija iz Valjeva, Darija Ranković, uzela svoj diktafon sa skupštinske govornice. Odbоrnik Slоbоdаn Gvоzdеnоvić, koji je u tom trenutku bio za govornicom, zapretio je da će „lično izbaciti napolje" onoga ko se usudi da njemu „sklanja mikrofon". Podržali su ga odbornici i simpatizeri grupe građana „Pobeda", koji su blokirali radno predsedništvo Skupštine, a zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić je, uz povike da se novinari izbace napolje, urednicu Radija Patak nazvao „ološem".

Novinari Politike, RTS-a, nedeljnika Napred, VTV-a, radija Patak, Radija 014, Revije Kolubara i agencije Beta u znak protesta napustili su salu, u kojoj su ostale samo ekipe Javnog informativnog preduzeća Radio Valjevo i privatne TV Marš, koji prenose sednicu.

Nakon izlaska novinara, salu su napustili i odbornici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije. Predsednik Skupštine grada, Mihailo Jokić iz Srpske napredne stranke, obećao je bolje uslove za rad izveštača, kako bi se „predupredile slične situacije".

ANEM podseća da, u skladu sa važećim propisima u Srbiji, organi lokalne samouprave i odbornici imaju obavezu da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost, i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila. Sloboda izražavanja podrazumeva i slobodu prikupljanja informacija. Apsolutno je pravo novinara da sam proceni koje skupštinsko izlaganje će tonski snimiti, a koje ne. Apsolutno je neprihvatljivo da novinari budu izloženi pretnjama, uvredama, izbacivanju iz skupštinske sale, zbog svoje autonomne odluke da neka izlaganja ne snimaju tonski. Izgovori izgrednika, da se sklanjanjem diktafona navodno remeti koncentracija govornika, apsolutno su neosnovani, posebno kada se ima u vidu da su sednici prisustvovali i simpatizeri pojedinih stranaka i grupa građana u skupštini, koji su, glasnim negodovanjem ili odobravanjem, daleko više remetili red i narušavali koncentraciju od novinara, koji su samo radili svoj posao. ANEM posebno ukazuje da je neprihvatljivo tretirati skupštinske izveštače kao bilo čije „mikrofone", bez prava na kritički komentar ili autonomni izbor izlaganja u Skupštini, koja su za njihove čitaoce, gledaoce i slušaoce u toj meri bitna da ih treba tonski snimiti.

ANEM izražava punu solidarnost sa urednicom Radija Patak, Darijom Ranković i svim novinarama koji su bili izloženi uvredama i pretnjama na sednici Skupštine grada Valjeva, a od Skupštine Valjeva zahteva da izgrednike sankcioniše i obezbedi primerene uslove za izveštavanje sa svojih zasedanja.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs