Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

15. 03. 2013

Opstrukcija javne rasprave o Nacrtu Zakona o javnom informisanju

Beograd, 15.03.2013. - Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres upozoravju da javna rasprava o Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima protiče uz ozbiljnu opstrukciju pojedinih lokalnih javnih preduzeća koje se bave informisanjem, čime se ovaj važan demokratski institut obesmišljava.

Umesto argumentovane rasprave, stvara se netolerantna i, na momente, pogromaška atmosfera. Takav pristup pojedinih učesnika u raspravi rezultirao je, na skupu u Nišu, neprimerenim verbalnim napadom na jednog od uposlenika Misije OEBS-a u Srbiji.

Obesmišljavanjem javne rasprave uskraćuje se mogućnost medijskim poslenicima i građanima da se kroz stručnu razmenu argumenata Nacrt Zakona unapredi i otklone pojedini nedostaci i nedoslednosti, što i jeste cilj ovakvih javnih skupova.

Pretvaranjem javne rasprave u populistički intoniran miting, pitanja vezana za reformu medija su dramatično politizovana, čemu se medijska udruženja i asocijacije izričito protive. Mediji na ovaj način postaju predmet međuregionalnih sučeljavanja, a političke snage koje u tim raspravama učestvuju ih koriste kao neku vrstu alata za dokazivanje teze o uskraćenim pravima određenog regiona.

Medijska udruženja i asocijacije apeluje na medije i političare da prestanu sa ovakvim vidovima zloupotreba i da utiču na stvaranje konstruktivne atmosfere u kojoj treba da se vodi rasprava o nužnim promenama u medijskom sektoru, kako bi se građanima cele Srbije omogućilo objektivno, istinito i blagovremeno informisanje i što je moguće veći stepen nezavisnosti uređivačke politike.

NUNS, NDNV, ANEM i LP

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs