Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

04. 10. 2013

SAOPŠTENJE ANEM-a POVODOM ODLUKE USTAVNOG SUDA O PROGLAŠENJU ODREĐENIH ODREDABA ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA I SLOBODA NACIONALNIH MANJINA NEUSTAVNIM

Beograd, 04.10.2013. - ANEM pozdravlja odluku Ustavnog suda Republike Srbije od 3. oktobra 2013. godine, kojom su određene odredbe Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina proglašene neustavnim.

Ustavni sud Republike Srbije je na sednici koja je održana 3. oktobra 2013. godine utvrdio da odredba člana 17 stav 2 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina („Službeni list SRJ", broj 11/02 i „Službeni glasnik RS", broj 72/09 - dr. zakon) u delu koji glasi: „a može da osniva i posebne radio i televizijske stanice koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina" nije u saglasnosti sa Ustavom (predmet IUz-27/2011).

Podsetićemo na to da je ANEM u saradnji sa svojim pravnim odeljenjem, advokatskom kancelarijom „Živković & Samardžić", još 28. januara 2011. godine podneo Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjiina, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o glavnom gradu, koje su se odnosile na pravo javnih entiteta da osnivaju javna glasila, te su stoga bile u direktnoj suprotnosti sa medijskim zakonima Zakona o javnom informisanju i Zakon o radiodifuziji. U Inicijativi je istaknuto da pojedine odredbe ovih zakona nisu u saglasnosti sa Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima, posebno zbog činjenice da je za razvoj medijskog sistema veoma bitno uspostavljanje funkcionalnog medijskog tržišta, za šta je neophodno kreirati ravnopravne uslove za sve njegove učesnike, što u postojećim okolnostima paralelnog funkcionisanja privatnih i neprivatizovanih medija, sa nejednakim položajem, na štetu privatnih, nije moguće ostvariti.

Ustavni sud je razdvojio postupke koji se odnose na zakone iz oblasti zaštite prava nacionalnih manjina. Postupajući po Inicijativi ANEM-a, Rešenjem IUz - 27/2011 od 12. 12. 2012. godine Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti sporne odredbe člana 17 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, nalazeći da se kao sporno postavlja pitanje da li važeći pravni poredak daje mogućnost državi da osniva radio i televizijske stanice izuzev javnog servisa, koji je osnovan zakonom. Za ovakvo mešanje javne vlasti u ostvarivanje prava na slobodu izražavanja u konkretnom slučaju ne postoji legitiman osnov propisan članom 10 stav 1 Evropske konvencije, niti je ovakvo mešanje neophodno u demokratskom društvu, odnosno srazmerno.

Posle ove odluke Ustavnog suda jasno je da je neusklađenost zakona u pravnom poretku ozbiljna stvar o kojoj se mora voditi računa. Zato nije dovoljno zaustaviti se na ovoj odredbi. Slične odredbe iz ostalih pobrojanih zakona morale bi da što pre budu uklonjene iz pravnog poretka.  

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs