Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

31. 10. 2013

SAOPŠTENJE ANEM-a POVODOM BROJNIH NEREGULARNOSTI U POGLEDU RASPISIVANJA JAVNOG KONKURSA ZA DODELJIVANJE DOZVOLE ZA EMITOVANJE TV PROGRAMA ZA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE

Beograd, 31.10.2013. - ANEM protestuje zbog raspisivanja Javnog konkursa za dodeljivanje dozvole za emitovanje TV programa za teritoriju Republike Srbije, uprkos tome što nisu ispunjeni ni formalni ni materijalni uslovi koje predviđa Zakon o radiodifuziji.

ANEM zahteva od Republičke radiodifuzne agencije da objasni:

  • Koji je pravni osnov za raspisivanje javnog konkursa kada Pravilnik o planu raspodele stupa na snagu tek 2. novembra 2013. godine?
  • Da li je 21 frekvencija koja je navedena u konkursu zaista dovoljna da obezbedi pokrivenost TV signalom za 60 % stanovništva Republike Srbije na način kako to zahteva Zakon o radiodifuziji?
  • Kako je moguće da se u oglasu za javni konkurs nađu i frekvencije koje, po zvaničnom registru Republičke agencije za elektronske komunikacije, nisu slobodne, odnosno za koje su izdate dozvole za radio stanicu koje ističu 16. juna 2015. godine, a čiji je nosilac JP Emisiona tehnika i veze?
  • Zašto su se u oglasu našle frekvencije koje su nekad pripadale emiterima Super TV iz Subotice, koja je emitovala program za teritoriju AP Vojvodina, i TV Zona iz Niša i zašto za te frekvencije nisu raspisani konkursi za regionalno, odnosno lokalno pokrivanje, a imajući u vidu zakonske obaveze RRA da raspiše konkurs kada frekvencije postanu slobodne?

ANEM upozorava da su od oduzimanja dozvole nacionalnom emiteru, u oktobru prošle godine, ceo proces raspisivanja javnog konkursa pratile brojne kontroverze. Uporno insistiranje RRA da raspiše prethodni neuspešni javni konkurs je dovelo u pitanje nastavak procesa digitalizacije ali i evropske integracije zemlje, na šta je upozoravala i domaća stručna javnost i Evropska komisija. Najnoviji postupak RRA ugrožava pravnu sigurnost jer se potpuno mimo procedure, nezakonito i na silu raspisuje javni konkurs koji, ne samo da fundamentalno narušava stanje na medijskom tržištu, nego i obmanjuje buduće učesnike na konkursu, s obzirom da nije jasno da li će zaista dobiti dozvolu za nacionalno pokrivanje.

Imajući u vidu da javnost ima opravdani interes da zna sve pojedinosti koje prate raspisivanje javnog konkursa, ANEM je danas, 31. oktobra 2013. godine, uputio Republičkoj radiodifuznoj agenciji Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Zahtev možete preuzeti ovde

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs