Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

04. 12. 2013

ANEM: NEDOPUSTIVO MEŠANJE RRA U UREĐIVAČKU POLITIKU RTV VOJVODINE I RADIJA B92

Beograd, 4.12.2013. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da izrekne mere opomene Javnom servisu Vojvodine i Radiju B92. ANEM smatra da je Savet RRA navedenim odlukama prešao granicu između nadzora nad radom emitera, za koji je nadležan u skladu sa odredbama Zakona o radiodifuziji, i nedopuštenog ograničavanja slobode izražavanja mešanjem u uređivačku politiku medija.

RRA je Radio televiziju Vojvodine opomenuo zbog načina vođenja intervjua sa političarkom s Kosova, Atifetom Jahjagom, posebno zamerajući ne to što je uopšte emitovan intervju koji je novinar vodio uz neadekvatan simultani prevod izjava svoje sagovornice, koju stoga, po sopstvenim tvrdnjama, nije dovoljno dobro razumeo, već zbog toga što joj, po nalaženju Saveta RRA, nije oponirao potpitanjima. ANEM podseća da je Evropski sud za ljudska prava još u poznatom slučaju Jersild protiv Danske našao da „... metodi objektivnog i uravnoteženog izveštavanja mogu znatno da variraju, zavisno između ostalog i od medija o kojem se radi. Nije stvar ovog Suda, niti nacionalnih sudova, da štampi nameću načine izveštavanja koje novinari treba da usvoje". Ovo se naravno nužno odnosi i na Savet RRA, koji takođe ne može biti taj organ koji bi javnom servisu ili bilo kojem drugom mediju nametao načine izveštavanja koje novinari treba da usvoje, diktirao potpitanja ili nametao obavezu da se sagovornicima kontinuirano oponira. ANEM ukazuje da izveštavanje koje se bazira na intervjuima čini jedno od najvažnijih sredstava kojima mediji vrše svoju osnovnu funkciju u demokratskom društvu. Izricanje mera novinaru ili mediju zbog toga što u formi intervjua prenosi izjave trećeg lica predstavlja nedopušteno mešanje u slobodu izražavanja, zato što ograničava mogućnost medija da doprinesu neophodnoj debati o stvarima od javnog interesa.

Podjednako je nerazumljiva i odluka da se izrekne opomena članici ANEM-a Radiju B92 zbog zabavnog programa u kojem je emitovan satirični prilog sa premontiranim vestima republičkog javnog servisa RTS. Savet RRA je našao da je sporan deo priloga u kojem se moglo čuti da je „vlada ... rаzrеšilа ... prеdsеdnikа Nikоlićа, kојi је bivšеm vlаdiki Vаsiliјu Kаčаvеndi pоdvоdiо dеčаkе".

Pri tome, Savet RRA sporni navod posmatra  potpuno van konteksta priloga koji se odnosio na višemesečni proces rekonstrukcije Vlade Srbije. Na programu se, zapravo, uz nedvosmislenu najavu da je reč o montaži, moglo čuti da je rekonstruisana Vlada sa „osamnaest ministаrstаvа", među kojima su i „ministаrstvо stоmаčnih tеgоbа", „ministаrstvо svеkinеskоg nаrоdnоg kоngrеsа", „ministаrstvо kоrupciје", „ministаrstvо trаlаlа" i „ministаrstvо Nоvаkа Đоkоvićа", te cilj koje Vlade je da Socijalistička partija Srbije „drži što više fotelja" - „rаzrеšilа ... prеdsеdnikа Nikоlićа kојi је bivšеm vlаdiki Vаsiliјu Kаčаvеndi pоdvоdiо dеčаkе".

O meri u kojoj su slušaoci shvatili čemu se prilog podsmeva, odnosno o tome da niko osim Službe za nadzor i analizu programa i Saveta RRA montažu nije doživeo kao „ekstremističku" i „uvredljivu" zato što navodno predsednika Republike dovodi u vezu sa „izvršenjem teškog krivičnog dela podvođenja maloletnih lica", svedoči to što ni Radio B92 ni sama RRA nisu primili nijednu jedinu predstavku nijednog jedinog slušaoca povodom konkretnog priloga, već je RRA postupak pokrenula po službenoj dužnosti. Savet RRA, ničim izazvan, našao se pozvanim da štiti lik i delo predsednika Republike u situaciji u kojoj, da sve bude još gore, lik i delo predsednika niko i ne ugrožava. Na ovaj način Savet RRA prevazišao je čak i poznate odluke Višeg suda u Čačku i Apelacionog suda u Kragujevcu, koji su svojevremeno po tužbi Velimira Ilića osudili Stojana Markovića, urednika Čačanskih novina, zbog objavljivnja humoreske koja „ne sadrži dovoljno istinitih činjenica".

ANEM poziva Republičku radiodifuznu agenciju da preispita sporne odluke i da svoje napore, umesto izricanja problematičnih mera kojima se nedopušteno meša u uređivačku politiku medija i ograničava slobodu izražavanja, usmeri na obezbeđivanje uslova za razvoj medijske scene u Srbiji na način primeren demokratskom društvu.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs