Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 03. 2014

ANEM OSUDIO KAMPANJU PROTIV RRA POVODOM ODLUKE NA JAVNOM KONKURSU

Beograd, 11.3.2014. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osuđuje neodmerene izjave koje se povodom ponovljenog javnog konkursa za izdavanje dozvole za emitovanje televizijskog programa sa nacionalnim pokrivanjem plasiraju posredstvom stranih novinskih agencija, kao i kampanju protiv Republičke radiodifuzne agencije i njene odluke, koja se vodi na programu kablovskog kanala TV Nova.

ANEM ukazuje na to da bilo čije lično nezadovoljstvo rezultatima konkursa ne ‎opravdava jednostrane i kontinuirane napade na institucije. Zakon o radiodifuziji predvideo je da nezadovoljni odlukama RRA imaju pravo na prigovor samoj agenciji, a u slučaju odbijanja prigovora i pravo na tužbu sudu u upravnom sporu. Medijski napadi, umesto prigovora i tužbi u postupku zasnovanom na zakonu, samo jačaju sumnju da oni koji iza takvih napada stoje zapravo i nemaju argumente pravne prirode. Jednostrane napade na institucije ovakve vrste smatramo nedopuštenim pritiskom na tela koja treba da donesu na zakonu zasnovanu odluku u jednom pravno uređenom postupku, bez obzira na to da li je u pitanju sama RRA u postupku po prigovoru, ili sud. Jednostrane napade smatramo i povredom odredaba važećeg Kodeksa ponašanja emitera onih imalaca dozvole koji u takvim kampanjama učestvuju.

ANEM podseća da je bio protiv raspisivanja i prethodnog i ponovljenog konkursa za izdavanje dozvole za emitovanje televizijskog programa sa nacionalnim pokrivanjem, jer je smatrao da taj konkurs ugrožava proces digitalizacije, kao i da se sprovodi bez važeće strategije razvoja radiodifuzije i po prevaziđenom zakonu čija se izmena očekuje. Nažalost, ponovljeni javni konkurs za izdavanje dozvole za emitovanje televizijskog programa sa nacionalnim pokrivanjem okončan je odlukom RRA koja nije rezultat uvažavanja argumenata ANEM-a.

ANEM, uprkos svemu, poziva svoje članice, ali i druge emitere u Srbiji, da se uzdrže od jednostranih medijskih napada na Radiodifuznu agenciju, te da eventualno nezadovoljstvo odlukama regulatora izraze u za to zakonom propisanoj formi, ne zloupotrebljavajući činjenicu da emituju program i na taj način utiču na javno mnjenje. Drugačije postupanje, nakon što je RRA svoju odluku na konkursu već donela a rokovi za izjavljivanje prigovora počeli da teku, nije ništa drugo do neprimeren i neprihvatljiv pritisak na institucije.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs