Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 03. 2015

ANEM TRAŽI ODLUČNU REAKCIJU DRŽAVE NA NAPADE KOJIMA SU IZLOŽENI BRANKICA STANKOVIĆ, REDAKCIJA INSAJDER I TV B92

Beograd, 9.3.2015. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) izražava punu solidarnost sa Brankicom Stanković i novinarima redakcije Insajdera, kao i sa svojom članicom Televizijom B92, povodom napada kojima su izloženi i koji su doveli do odlaganja emitovanja emisije „Reporter", a od nadležnih državnih organa zahteva da obezbede bezbednost ugroženih novinara i uslove u kojima mediji neće zbog zaštite novinara morati da odlažu emitovanje emisija.

TV B92 saopštila je da je, u dogovoru sa urednicom redakcije Insajder Brankicom Stanković, odlučila da do daljeg odloži emitovanje emisije „Reporter" koju je redakcija Insajdera realizovala. Odluka je, kako je saopšteno iz ove medijske kuće, rukovođena interesom bezbednosti i željom da se zaštite novinari redakcije.

Podsetimo, prva emisija serijala „Reporter" emitovana je 2. marta i bavila se poslovanjem najvećih srpskih fudbalskih klubova. Crvena zvezda i Partizan reagovali su saopštenjima i pre emitovanja, optuživši novinare da ovakvim programima nanose štetu državi i društvu u celini. Članovi uprava klubova, preko njima bliskih medija, ismevali su i dovodili u pitanje odluku države da se urednici Insajdera Brankici Stanković dodeli policijsko obezbeđenje, a novinarka "Reportera" sprečena je i u samom pokušaju da uzme izjavu od direktora FK Crvena zvezda intervencijom navijača sa kojim je direktor kluba prethodno srdačno razgovarao. Ogorčena odsustvom reakcije države na neistine u kampanji koja se protiv nje vodi, Brankica Stanković tražila je da joj se, na njenu odgovornost, obezbeđenje ukine.

ANEM ukazuje da je u zemlji u kojoj već decenijama ne znamo ko je ubio novinare Dadu Vujasinović i Milana Pantića i još čekamo početak suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, država obavezna da najozbiljnije shvati svaki pojedinačni slučaj napada na novinare i svaku pretnju kojima su oni izloženi, da uloži dodatni napor i založi sav svoj autoritet kako bi se obezbedili bezbednost novinara i sloboda izražavanja. Takva obaveza nadležnih organa u Srbiji istovremeno je i njihov dug koji imaju ne samo prema novinarima već i prema građanima Srbije čije je ustavno pravo da budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja, i da, pri tom, o takvim pitanjima budu obaveštavani od medija kојi su slobodni od straha.

Predsednik ANEM-a, Milorad Tadić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs