Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 07. 2015

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Opština Vrbas da poštuje medijske zakone

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 9.7.2015. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, zahteva od vlasti u Vrbasu da odmah van snage stavi odluku koja predviđa da se opštinsko Javno komunalno preduzeće "Standard" bavi delatnošću informisanja. Ta odluka lokalnog parlamenta u potpunoj je suprotnosti i sa medijskim zakonima, usvojenim u avgustu prošle godine, ali i sa aktuelnim Zakonom o javnim preduzećima, koji ne predviđa da se javna preduzeća bave informativnom delatnošću.

Odbornici vrbaske skupštine doneli su odluku prema kojem će se ovo javno preduzeće, osim uslugama odnošenja smeća, sahranjivanja i vodosnabdevanja, baviti i proizvodnjom kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, te medijskim predstavljanjem i ispitivanjem javnog mnenja. Donesena je i odluka da će desetak zaposlenih iz Javnog preduzeća za informisanje "Vrbas", koje se nalazi pred likvidacijom, biti "prebačeno" u JKP "Standard" kako bi obavljali novouspostavljene delatnosti.

Jasna nam je bojazan i opštinara i medijskih poslenika da postoji opasnost da u procesu medijskih reformi Vrbas ostane bez medija, a novinari bez zaposlenja. Put koji su odabrali ne samo da je nezakonit nego je u potpunosti pogrešan i ne rešava problem javnog informisanja u ovoj opštini.

Vrbaska vlast bi ove probleme mogla da reši striktnim poštovanjem Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno raspisivanjem konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u skladu sa javnim interesom i izdvajanjem značajnih sredstava na tom konkursu, kojim bi se podstaklo novinarsko preduzetništvo i eventualno regionalno povezivanje.

Stojimo na stanovištu da medijski zakoni omogućavaju da opština u ovom prelaznom periodu preduzme mere koje će unaprediti informisanje na lokalu, u interesu i medijskih profesionalaca i samih građana.

 

UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs