Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

22. 09. 2016

KOALICIJA: ZAJEČARSKA VLAST I DALJE ODBIJA DA POŠTUJE MEDIJSKE ZAKONE

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 22. Septembar 2016 - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, sa žaljenjem ističe da zaječarska vlast ni posle reagovanja Koalicije nije formirala Komisiju za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa Zakonom i Pravilnikom.

Koalicija podseća da je, protivno Zakonu o javnom informisanju koji predviđa da u komisiji za ocenjivanje predloga projekata većina članova bude imenovana na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji, Gradsko veće Zaječara 28. jula formiralo komisiju u kojoj je samo jedan član predstavnik udruženja.

Prethodno, nakon sugestija UNS-a, Gradsko veće donelo je 4. avgusta izmenjeno Rešenje u kome je jedan član koji nije novinar ili medijski ekspert zamenjen novinarskim stručnjakom Miroljubom Radojkovićem. Međutim, većinu u komisiji i dalje ne čine kandidati novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija ponovo traži da ova lokalna samouprava donese novo Rešenje poštujući zakonske i podzakonske akte.

Koalicija ukazuje i na nedopustivu praksu da se odluke o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja donose tek sada, a da se njihova realizacija i medijsko pravdanje moraju okončati do kraja godine.

slika
slika
slika
Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM),Poslovno udruženje Lokal pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs