Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 08. 2005

IZMENE ZAKONA BRZOPLETE I ŠTETNE

Na jučerašnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje na kojoj je podržan predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji, predstavnici ANEM-a nisu dobili priliku da obrazlože svoje primedbe na predlog, što je pravdano obavezom članova odbora da prisustvuju glasanju o Zakonu o prestanku važenja Zakona o NIS-u. Sednica Odbora pretvorila se u niz hvalospeva RTS-u, te optužbi na račun komercijalnih medija za urotu protiv državne televizije, a da zapravo nije odgovoreno na ključna pitanja koja je ANEM javno postavljao. Ne postoje nikakve garancije da će RTS, nakon što bi dobio pravo da ubira pretplatu pre svoje transformacije, dok je još uvek državni medij pod neposrednom kontrolom Vlade, zaista i biti transformisan, ako to već nije urađeno u prethodne tri godine od stupanja Zakona na snagu. Neizvesno je i ko će biti odgovoran ako se i novopšostavljeni rokovi probiju. Takođe, bez odgovora je ostalo pitanje – koje garancije nezavisnosti Saveta republičke radiodifuzne agencije ostaju kada se članovima tog tela menja dužina mandata nakon izvršenih izbora i poznatih personalnih rešenja. Nije odgovoreno ni na primedbe koje se tiču narušavanja principa rotacije članova Saveta i neprihvatljivog omogućavanja da čitav sastav ovog tela bude zamenjen u toku trajanja jednog skupštinskog mandata. Ni predlagač, a ni odbor, nisu ponudili nikakvu alternativu kojom bi, nakon ukidanja prava veta člana Saveta izabranog na predlog ovlašćenog predlagača iz Vojvodine, bile zaštićene realno različite potrebe koje Vojvodina, kao multietnička sredina, ima. Takođe, Vlada nije obrazložila zašto neprimereno produžava rok za privatizaciju lokalnih javnih medija, mimo preporuka čak i svoje Agencije za privatizaciju.

ANEM je ukazao da ne postoje prepreke da se, napokon, u skladu sa važećim zakonskim tekstom, pristupi transformaciji RTS-a i pripremi uslova za raspisivanje javnih konkursa za izdavanje dozvola. Izmene Zakona ovaj proces mogu samo usporiti, što upravo svedoči o nedostatku političke volje za reforme i nespremnosti vlasti da se odrekne nasleđenih mehanizama pritisaka na medije.

ANEM je u svom saopštenju upozorio narodne poslanike da svojim glasom za predložene izmene i dopune Zakona o radiodifuziji neće doprineti spasavanju RTS-a od finansijske katastrofe, već zadržavanju neposrednog uticaja vlasti na medije u Srbiji, te daljem pogubnom odlaganju neophodnih reformi.

Slobodan Stojšić, Predsednik Upravnog odbora ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs