Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

08. 10. 2007

NEPRIHVATLJIVI NAPADI NA MEDIJE U NOVOM PAZARU

Beograd, 08.10.2007. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje zbog napada na članicu ANEM-a, Televiziju „Jedinstvo“ iz Novog Pazara i na Regionalnu televiziju iz istog grada, do kojih je došlo povodom aktuelnih podela u Islamskoj verskoj zajednici.

Nepoznate osobe sinoć su gotovo istovremeno upale u Regionalnu televiziju i Televiziju „Jedinstvo“ u Novom Pazaru u vreme emitovanja intervjua sa Ademom Zilkićem, čelnikom Islamske zajednice Srbije. Intervju je snimljen ranije i prema dogovoru urednika emitovan na dve televizije istovremeno. Radnik obezbeđenja Regionalne televizije Novi Pazar Fehim Bandžović teže je povređen kada je jedan napadač pokušao da uđe u prostorije te televizije u vreme emitovanja intervjua. Gotovo u isto vreme, oko 21.30 h, naoružani maskirani napadač ušao je u zgradu Televizije „Jedinstvo“, uperio pištolj u realizatora i udarao drvenom motkom po opremi dok nije prekinuo program. Mediji javljaju i da je u napadu lakše povređen urednik Ramiz Etemović.

ANEM smatra apsolutno neprihvatljivim svaki pokušaj da se ograniči sloboda javnog informisanja, a posebno fizičke napade na novinare i redakcije dok vrše svoj posao – informišu javnost o stvarima o kojima javnost ima pravo da zna, što postojeći sukobi u Islamskoj zajednici svakako jesu.

ANEM traži od nadležnih da bez odlaganja preduzmu sve raspoložive mere kako bi se otkrili i pred lice pravde izveli napadači na novopazarske medije, ali i da novinarima, kako u Novom Pazaru, tako i u drugim mestima u Srbiji, obezbede uslove za nesmetan rad i sve garancije za slobodan protok ideja, informacija i mišljenja.

ANEM posebno od medijskih i novinarskih asocijacija zahteva da iskažu punu solidarnost sa Televizijom „Jedinstvo“ i Regionalnom televizijom Novi Pazar, ali i sa svakim medijem i novinarem koji zbog posla koji obavlja bude izložen pritiscima, pretnjama i napadima.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs