Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

16. 11. 2007

NEDOPUSTIVI PRITISCI NA UREDNIKE I NOVINARE “POLITIKE”

Beograd, 16.11.2007. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom pritisaka na urednike i novinare dnevnog lista „Politika“.

U redakcijskom komentaru objavljenom u današnjem broju lista, Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica „Politike“, optužila je Miroslava Miškovića, predsednika holdinga „Delta“, da zove urednike i novinare tog lista i kritikuje ih zbog manjka patriotizma. Smajlovićeva navodi da se, po Miškovićevom mišljenju, manjak patriotizma ogleda u nedostatku podrške lista njegovoj poslovnoj imperiji.

Mišković, 42. na listi stotinu najbogatijih ljudi u postkomunističkim državama Evrope, po poljskom nedeljniku „Vprost“, koji njegovo bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara, rukovodi grupom kompanija osnovanih u Srbiji, čiji je formalni vlasnik preduzeće „Hemslejd trejding limitid“ s Kipra. Iz holdinga „Delta“ su, inače, očigledno nezadovoljni tretmanom u medijima u Srbiji, pre nešto više od mesec dana zapretili da će podnositi tužbe protiv, kako su naveli, ”svakog ko iznese neistinu o ’Delta’ kompaniji ili njenom menadžmentu”.

ANEM podseća da, u skladu s važećim propisima, niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja. Važeći Zakon o javnom informisanju takođe predviđa da niko ne sme da vrši bilo kakav pritisak na javno glasilo i njegovo osoblje, kao ni uticaj koji će da ih omete u obavljanju posla.

ANEM ukazuje da je za ostvarivanje funkcije medija u demokratskom društvu neophodno da budu nezavisni od centara političke, ali i finansijske moći, te da se u svom radu rukovode interesom javnosti.

ANEM poziva novinarske i medijske asocijacije da osude pritiske i solidarišu se s novinarima i urednicima „Politike“, ali i svakog drugog medija čiji su novinari izloženi pritisku.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs