Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

06. 12. 2007

HITNO POKRENUTI POSTUPKE PROTIV ODGOVORNIH ZA PREKIDANJE PROMOCIJE „PEŠČANIKA“

Beograd, 6.12.2007. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osuđuje nastavak kampanje gušenja slobode izražavanja u Srbiji.

Jedna promocija emisije „Peščanik“ Radija B92, članice ANEM-a, u Aranđelovcu je otkazana 18. novembra. U istom gradu, 3. decembra grupa pristalica Nove Srbije iz susedne Topole, predvođena predsednikom opštine i funkcionerom te stranke Draganom Jovanovićem, uz podršku pristalica Srpske radikalne stranke i članova nevladine organizacije ”Naši” iz Aranđelovca, prekinula je  novu promociju „Peščanika“, na kojoj je bilo predviđeno da govore Mirko Đorđević, Vesna Rakić-Vodinelić, Teofil Pančić, Miljenko Dereta i Petar Luković.

Nova Srbija, stranka koja participira u vladajućoj koaliciji i čiji je predsednik Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, potvrdila je u utorak da je organizovala sprečavanje tribine emisije „Peščanik“, pravdajući to nacionalnim interesima. Ministar Ilić je izjavio da se radi o ”normalnoj političkoj borbi”, u kojoj ”jedni vrše promociju, a drugi to sprečavaju”.

Sloboda izražavanja u Srbiji je zajamčena Ustavom, a protivpravno uskraćivanje ili ograničavanje slobode govora ili javnog istupanja, krivično je delo za koje je zaprećena i zatvorska kazna. ANEM je posebno zabrinut zbog činjenice da se jedna od stranaka koja učestvuje u vlasti javno razmeće bezakonjem i praktično najavljuje nove slične akcije gušenja sloboda izražavanja, a da se njen koalicioni partner, stranka premijera Vojislava Koštunice o tome uopšte ne izjašnjava, što je teško tumačiti drugačije nego kao podršku rastućoj klimi netolerancije u društvu.

Odsustvo nepodeljene reakcije vladajuće koalicije na ovakve incidente i to što vlast toleriše nasilne akte su ekstremne grupe i pojedinci uvek shvatali kao zeleno svetlo za veće nasilje.  O tome svedoči i saopštenje članice ANEM-a, RTV B92 u kome se navodi da je nakon prekida promocije „Peščanika“ ovoj stanici, telefonom i elektronskom poštom, prećeno bombama i likvidacijama.

ANEM poziva celokupnu demokratsku javnost da najoštrije osudi gušenje slobode izražavanja, a nadležne organe da hitnim pokretanjem odgovarajućih postupaka zaštite pravni poredak u zemlji.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs