Home  /  Medijska scena  /  Konkursi

25. 01. 2012

Novi konkurs za Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u saradnji sa Robert Boš Fondacijom i ERSTE Fondacijom, raspisala je šesti po redu konkurs u okviru programa ,,Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost''. Tema novog konkursa su ZAJEDNICE, a novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije i Kosova mogu da se prijave do 5. marta 2012. godine.

Od kandidata se očekuje da u okviru ovogodišnje teme istraže različite zajednice- političke, ekonomske, nacionalne, rodne, generacijske - i odnose između njih. Kandidati treba da pristupe temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regionu i Evropskoj uniji, kao i da izaberu pojave koje su relevatne, važne i originalne.

Nezavisni žiri izabraće deset novinara od kojih se očekuje da tokom programa istraže nominovane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitaocima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopšte izveštavali.

Deset priča, nastalih kao rezultat programa, biće objavljene u relevantnim regionalnim i svetskim medijima.

Remzi Lani, direktor Albanskog instituta za medije i član žirija, opisao je program stipendiranja novinara kao ,,priču o uspehu'' i ,,priliku koju ne treba propustiti''. ,,Ovaj program nudi jedinstvenu priliku za detaljno, sveobuhvatno izveštavanje o prilikama u vašoj zemlji i van nje. Isto tako, stipendistima nudi mogućnost da se sretnu sa kolegama i profesionalcima u ovoj oblasti iz cele Evrope'', kaže Remzi Lani.

Deset izabranih novinara dobiće stipendiju u iznosu od 2.000 evra, sredstva za putne i istraživačke troškove u iznosu do 2.000 evra i priliku da prisustvuju seminarima u Beču i Skoplju. Pored toga, najbolja tri članka po izboru žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca dobiće nagradu od 4.000, 3.000 i 1.000 evra.

Detaljne informacije o ovogodišnjoj temi, formularu za prijavu i smernicama mogu se naći na: http://fellowship.birn.eu.com/en/fellowship-programme/topic-2012-communities.

Za više informacija, obratite se:

Dragana Žarković Obradović

Menadžer programa stipendija, BIRN

Gospodar Jevremova 47/III

11 000 Beograd, Srbija

Tel/fax: +381 (0)11 6 5555 91

Email: fellowship@birn.eu.com

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs