Home  /  Medijska scena  /  Konkursi

07. 09. 2012

Poziv na učešće u projektu „Novinari to mogu“

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva zainteresovane urednike/ce medija i novinare/ke da se prijave za učešće u projektu „Novinari to mogu", koji Inicijativa organizuje kako bi pospešila saradnju novinara Kosova i Srbije i njihovo objektivno, nepristrasno izveštavanje o dijalogu Beograda i Prištine i temama bitnim za odnose dva društva.

Zajednice u Srbiji i na Kosovu često su sklone verovanju u sukobljene „istine" o dešavanjima na Kosovu i u Srbiji, zasnovane na predubeđenjima i dezinformacijama. Površno ili neobjektivno izveštavanje nekih medija u Srbiji i na Kosovu o temama koje se tiču dva društva otvara mogućnost za povećanje tenzija među zajednicama.

Poziv je upućen svima koji su spremni da svojim angažmanom izraze podršku uspehu dijaloga Beograda i Prištine i doprinesu stvaranju jasnije, objektivne slike u javnosti o toku dijaloga, koji su otvoreni za saradnju sa kolegama u cilju stvaranja kanala za bolju, otvorenu komunikaciju.

Novinari zainteresovani za projekat učestvovali bi i u stvaranju publikacije „Novinari to mogu", u kojoj će se analizirati medijsko izveštavanje u Srbiji i na Kosovu o pregovorima Beograda i Prištine i temama važnim za izgradnju boljih odnosa dva društva.

Ova publikacija treba da pruži jasnu sliku atmosfere u javnosti tokom dijaloga Beograda i Prištine, pozicija različitih zainteresovanih strana i kursa dijaloga.

Inicijativa je pripremila obiman, vizuelno pregledan kalendar dešavanja važnih za odnose Beograda i Prištine, koji možete pogledati na ovom linku. Kalendar događaja, za period od januara 2011. do jula 2012. godine, možete pretraživati klikom na vremenski period koji vas zanima.

U okviru projekta, 28. i 29. septembra i 12. i 13. oktobra održaće se radionice novinara iz Srbije i sa Kosova u Prištini i Beogradu, koje će biti prilika za saradnju redakcija, diskusiju o ulozi medija u izgradnji mira i boljih odnosa dveju zajednica, pomoć u dobijanju sagovornika za teme koje interesuju novinare.

Na radionicama će novinari takođe imati mogućnost da učestvuju u pripremanju konferencija „Uloga medija u uspostavljanju mira", koje će se u novembru i decembru održati u Beogradu i Prištini.

Prijave za učešće u projektu treba poslati najkasnije do petka, 14. septembra na dusan@yihr.org

Za sve detalje i dodatne informacije možete pisati na dusan@yihr.org ili se javiti Inicijativi mladih za ljudska prava na 011 30 35 145.

Formular za prijavu

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs