Home  /  Medijska scena  /  Konkursi

29. 01. 2013

Balkanske novinarske stipendije

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u saradnji sa Robert Boš Fondacijom i ERSTE Fondacijom, raspisala je, sedmi po redu, konkurs u okviru programa „Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost".

Iskusni novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Kosova, dobiće sredstva i profesionalnu podršku za istraživanje novinarskih priča na temu integriteta.

Od kandidata se očekuje da u ovoj širokoj temi prepoznaju konkretne priče o relevantnim i aktuelnim fenomenima. Kandidati treba da pristupe temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regionu ili Evropskoj uniji.

Nezavisni žiri izabraće deset novinara od kojih se očekuje da tokom programa istraže nominovane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitaocima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopšte izveštavali. Izabrani kandidati dobiće stipendiju u iznosu od 2000 evra, dodatni fond od 2000 evra za troškove putovanja i istraživanja, iskusnog urednika sa kojim će raditi na svojim pričama i prisustvo na međunarodnim seminarima.

Nezavisni žiri izabraće i tri najbolja istraživanja nastala kao rezultat programa, koja će dobiti novčane nagrade od četiri, tri i hiljadu evra. Sve priče će biti objavljene na engleskom i lokalnim jezicima, i prenete u istaknutim regionalnim i svetskim medijima.

Po završetku programa novinari će postati članovi Alumni mreže, koja im pruža povezivanje sa regionalnim i svetskim novinarima, promociju njihovog rada, stručnu podršku i sredstva za istraživanja i putovanja.

Prijave se mogu poslati do 5. marta 2013. godine.

Detaljne informacije o ovogodišnjoj temi, formularu za prijavu i smernicama (pdf)

Za više informacija, obratite se:

Dragana Žarković Obradović
Program menadžer, BIRN
Gospodar Jevremova 47/III
11 000 Beograd, Srbija
Tel/fax: +381 (0)11 6 5555 91
Email: fellowship@birn.eu.com

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs