Home  /  Medijska scena  /  Konkursi

12. 11. 2013

FOTO - KONKURS "POD ISTIM KROVOM" O ŽIVOTU ROMA U SRBIJI

Civil Rights Defenders otvara konkurs za najbolje fotografije o životu Roma u Srbiji.
 
Konkurs nazvan "Pod istim krovom" je deo projekta "Povećanje vidljivosti diskriminisanih grupa u Srbiji" i realizuje se uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju. Najboljih 12 fotografija po izboru žirija koji će činiti istaknuti umetnici i aktivisti za zaštitu ljudskih prava će biti odštampane u specijanom kalendaru za 2014. godinu i postavljene na izložbama u Nišu i Beogradu. Dodatno, tri najbolje ocenjene fotografije će biti postavljene na bilbordima u Nišu i Beogradu koje je za potrebe konkursa besplatno ustupila kompanija "Alma Qutro". Konkurs je otvoren do 2. decembra 2013. godine. Svi zaintresovani za učešće svoje fotografije mogu slati mejlom na konkurs@civilrightsdefenders.org i podistimkrovom@civilrightsdefenders.org i posetiti Facebook stranicu konkursa "Pod istim krovom".
 
"Važno je da ukažemo na činjenicu da pripadnici romske populacije žive iste živote kao i svi ostali i da se suočavaju sa istim izazovima kao i svi mi. Ipak, činjenica je da je diskriminacija značajan problem sa kojim se romska zajednica susreće i da njenim članovima otežava pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i poslovima. Ovo je sistemski problem prouzrokovan neinformisanošću većinske populacije o našim komšijama Romima" rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za

Zapadni Balkan.

"Samo ime konkursa - 'Pod istim krovom' je suština ovog projekta, a to je da pokažemo da svi mi delimo zajedničku budućnost u Srbiji, nezavisno od nacionalnog i etničkog porekla" dodao je.

Procenjuje se da u Srbiji živi oko 400.000 članova romske zajednice, od čega je čak polovina živi u izuzetno teškim uslovima u nehigijenskim naseljima, kojih ima oko 600 na teritoriji cele zemlje, bez pristupa osnovnim resursima potrebnim za život, poput čiste pijaće vode. Uz LGBT zajednicu, Romi se smatraju najviše diskriminisanom i najugroženijom zajednicom u Srbiji. Prema istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju, čak 38 odsto građana Srbije smatra da su Romi najviše diskriminisana grupa u Srbiji. Po istom istraživanju, 53 odsto populacije ne bi prihvatilo da im pripadnik romske zajednice bude član porodice, 25, 9 odsto ne bi prihvatilo Roma kao nastavnika a 28, 2 odsto kao predstavnika države.

Kontakt: Marjan Maruna

Outreach Assistant
Civil Rights Defenders
tel/fax +381 11 3346-296; mob+381 69 446 1291
e-mail: marjan.maruna@civilrightsdefenders.org

CRD - Tekst konkursa možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs