Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

24. 07. 2008

SAOPSTENJE RTV B92 - NA PROTESTU NAPADNUT SNIMATELJ B92

Beograd, 24. jul, 2008 - RTV B92 najostrije osudjuje prebijanje snimatelja ove medijske kuce Boska Brankovica, i zahteva od nadleznih organa da identifikuju i kazne napadace, kao i da primene sve zakonom predvidjene mere kako bi se omogucio nesmetan rad novinara.

Bosko Brankovic je napadnut danas prilikom izvestavanja sa protesta koji je nekoliko tzv. partriotskih organizacija, uz pomoc Srpske radikalne stranke, organizovalo u Beogradu. Na njega su nasrnuli posto je snimio napad na fotoreportera Foneta kojem je tom prilikom slomljen fotoaparat, dok je kamera B92 takodje ostecena. Incident se desio u neposrednoj blizini pripadnika policije koji nisu intervenisali. Iako je bilo sasvim jasno da se radi o novinaru koji je na profesionalnom zadatku, ucesnici skupa su napali Brankovica i naneli mu teske telesne povrede. Radi se o prelomu potkolenice i istezanju ligamenata kolena usled cega je Brankovic hospitalizovan. B92 istice da ce pruziti svu pomoc povredjenom kolegi i poziva sve medijske profesionalce da iskazu svoju solidarnost sa prebijenim kolegom Brankovicem.

B92 istice da je nedopustiv i nezakonit svaki uticaj na rad novinara koji u okviru svoje profesionalne duznosti prate organizovane skupove gradjana, a pogotovo fizicki napad i prebijanje, te da takvi skupovi gradjana moraju biti organizovani u skladu sa zakonom, ili moraju biti sankcionisani. RTV B92 naglasava da je odgovornost za dogadjaje tokom gradjanskih protesta na njegovim organizatorima, koji zbog danasnjeg slucaja moraju snositi posledice. B92 posebno napominje da se napadi na novinare i gradjane desavaju vec dva dana uzastopno, te da je nedopustivo da ovakvo ponasanje ucesnika protesta prolazi nekaznjeno.

B92 zahteva da se sto pre utvrdi identitet onih koji su napali Boska Brankovica, i da se oni kazne po zakonu, te da nadlezni organi omoguce da se skupovi odvijaju u skladu sa zakonom tako sto ce obezbediti fizicku bezbednost novinara koji ih prate u okviru obavljanja svoje profesionalne duznosti i tako sto ce organizatore skupa uciniti odgovornim za ono sto ucesnici skupa protivzakonito ucine.

Naposletku, B92 istice da sloboda javnog okupljanja ima Ustavom predvidjene granice, te da nije dozvoljeno ovu slobodu koristiti u svrhu nekaznjenog izivljavanja, prebijanjem ljudi i unistavanjem imovine.

Veran Matic

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs