Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 07. 2008

NUNS - PISMO MINISTRU DAČIĆU

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA SRBIJE

Ministar Ivica Dačić

Poštovani gospodine Dačiću,

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog učestalih fizičkih napada na novinare, snimatelje i fotoreportere tokom demonstracija podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Juče su povređeni snimatelj TV B92 i fotoreporter agencije Fonet a organizatori protesta svejedno najavljuju nastavak nereda na ulicama. Veoma smo zabrinuti eskalacijom nasilja i zahtevamo da u skladu sa ovlašćenjima ministra policije preduzmete sve zakonom predviđene mere kako bi se obezbedio mir i sigurnost građana. Očekujemo da napadači na novinare budu identifikovani i adekvatno kažnjeni.

Novinari su ponovo ne meti huligana koji ne žele da ih novinari snime i tako obezbede video zapise njihovog divljanja. Među demonstrantima su primećena i maskirana lica što jasno ukazuje na njihove opasne namere. Zato od Vlade Srbije, posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova očekujemo energične mere kako bi se predupredile teže posledice nasilja.

Zaprepašćeni smo ponašanjem čelnih funkcionera Srpske radikalne stranke, među kojima prednjače pojedini narodni poslanici, i predstavnika nacionalističke organizacije “Obraz” koji javno pozivaju na rušenje pravnog poretka i režima. Političko nezadovoljstvo ne može opravdati nasilništvo i zato treba utvrditi odgovornost organizatora demonstracija koji svoje nezadovoljstvo iskazuju na nedozvoljen i nedemokratski način. Ubedjeni smo da bi policija, da je imala odgovarajuća naređenja, sprečila nasilje i zaštitila novinare od nasilnika. 
 
Podsećamo vas da je zbog pretnji novinarima  pre desetak godina većina redakcija bojktovala Srpsku radikalnu stranku i da se taj potez pokazao veoma delotvornim. Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova i vi kao njegov prvi čovek ne učinite napor da zaštitite novinare u Srbiji, posebno na radnim zadacima, novinari će biti prinuđeni na još jedan organizovan bojkot, a među prvima na listi biće upravo MUP. NUNS će o tome obavestiti međunarodne novinarske organizacije.  

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Predsednik Nadežda Gaće

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs