Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 08. 2008

ZAŠTITNIK GRAĐANA PROTIV „TEHNIČKIH USLOVA” RATELA

Saša Janković preporučio stavljanje van snage dokumenta o elektronskom nadzoru do donošenja zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Zaštitnik građana Saša Janković zatražio je od Republičke radiodifuzne agencije za telekomunikacije (Ratel) da povuče kontroverzne „Tehničke uslove” za provajdere kojim se oni obavezuju da instaliraju opremu za nadzor Interneta i elektronske pošte.

„Nakon razmatranja Uslova i uzevši u obzir izjašnjenje predstavnika Ratela, zaštitnik građana misli da „Tehnički uslovi za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije Internet mreže”, pored toga što ostvaruju cilj zbog koga su donete, tj. definišu tehničke uslove koji omogućavaju nadležnim državnim organima da na način određen zakonom vrše elektronski nadzor, istovremeno otvaraju mogućnost zloupotreba i onemogućavaju, odnosno znatno otežavaju, vršenje kontrole nad načinom na koji se sprovodi ograničenje prava na privatnost komunikacija”, navodi se u preporuci Jankovića Ratelu koja je juče objavljena.

Istovremeno, naveo je Janković, pojedine odredbe Uslova, u situaciji kada je na domaku, ali još ne postoji kvalitetan normativni okvir za zaštitu podataka o ličnosti, ostavljaju prostor za zloupotrebe i nezakonito ugrožavanje Ustavom utvrđenog prava za zaštitu tih podataka.

„Zato zaštitnik građana, postupajući preventivno u okviru svog Ustavom i zakonom utvrđenog delokruga, daje mišljenje, odnosno preporučuje Upravnom odboru Agencije za telekomunikacije da Tehničke uslove za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije Internet mreže od 11. jula 2008. godine stavi van snage do donošenja zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a da u međuvremenu, u saradnji sa ombudsmanom, u dijalogu sa stručnjacima iz oblasti ljudskih prava, bezbednosti i telekomunikacija, preispita određene odredbe tehničkih uslova, uključujući i način objavljivanja i stupanja na snagu ovog podzakonskog akta, radi njihovog unapređenja”, navodi se u preporuci zaštitnika građana Ratelu.

Povezane vesti:

* Saopštenje ANEM-a povodom pravilnika RATEL-a (ANEM, 29.7.2008.)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs