Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

13. 08. 2008

POKRAJINSKI OMBUDSMAN SE PROTIVI PRIMENI TEHNIĆKIH USLOVA RATEL-A

Novi Sad, 13. avgust 2008. (Izvršno veće AP Vojvodina) - Internet, pre svega oličava način komunikacije u cilju slobodne razmene ideja, mišljenja, informacija. Ipak postoje i mogući su slučajevi zloupotrebe ovog, najedmokaratksijeg medija. U takvim slučajevima se pojavljuje pitanje načina praćenja Internet saobraćaja, što automatski povlači i osnovnu dilemu vezanu za poštovanje ljudskih prava: da li je moguće postići kompromis između bezbednosti i borbe protiv kriminala s jedne, i slobode medija, slobode govora i informisanja sa druge strane.

Iako je Ustavom RS propisano da se odstupanje od nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava komuiniciranja moguća isključivo na određeno vreme i na osnovu odluke suda, i to kada je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, Zakon o telekomunikacijama je u svom članu 55. mnogo blaži u pogledu kriterijuma koji su neophodni za zakonito ograničavanje poverljivosti poruka koje se prenose telekomunikacionim mrežama. Ograničenja poverljivosti poruka u smislu ovog Zakona su moguća ne samo u slučaju postojanja sudskog naloga, već i kada se te „aktivnosti vrše u skladu sa zakonom.“ Na osnovu ovakve formulacije bi se moglo zaključiti da bi ograničenje poverljivosti pisama, propisano bilo kojim zakonom i bez sudske odluke, moglo biti prihvatljivo, što je nezamislivo.

Tehnički uslovi za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije Internet mreže su donete od strane Republičke agencije za telekomunikacije i iako je odredbom člana 55. stav. 3. Zakona o telekomunikacijama propisana saradnja Agencije sa telekomunikacionim operatorima u proceduri utvrđivanja pomenutih uslova, ističu da nisu učestvovali u definisanju ovih uslova.

Tehničkim uslovima je propisano da se telekomunikacioni podsistemi i računarski sistemi, koje pružalac Internet usluga pribavlja o svom trošku, smeštaju u prostorije nadležnog državnog organa. I dalje je nejasno koji je to nadležni organ koji bez sudskog naloga može da kontroliše Internet saobraćaj, ali u svakom slučaju iz ove odredbe proizlazi da bi taj organ mogao vršiti praćenje Internet saobraćaja o trošku provajdera iz svojih prostorija, što dalje otvara mogućnosti arbitrernostima i zloupotrebama. Osim toga, što se ozbiljni troškovi obezbeđivanja opreme za delatnosti koje su u strogoj i isključivoj nadležnosti države prevaljuju na provajdere, odredbama Tehničkih uslova nisu ograničeni obim, trajanje, adrese korisnika, čak se legalizuje uvid u celokupni Internet saobraćaj i pristup bazi podataka o pretplatnicima.

Iako je Ustavom Republike Srbije propisana obaveza donošenja zakona o zaštiti podataka o ličnosti, takav zakon kod nas još ne postoji. Samim tim nedostaju mehanizmi za sprečavanje zloupotreba podataka o ličnosti, te tehnička uputstva - kao što su i Tehnički uslovi RATEL-a - otvaraju prostor za zloupotrebe i proizvoljno nadziranje, i to stvaranjem naizgled legalnih osnova za neometano i neograničeno kontrolisanje elektronske komunikacije. Tehnički uslovi ne sadrže nikakva ograničenja u pogledu sadržine za kojim se tokom nadziranja traga ili pak vrstu krivičnih dela za koja se na taj način prikupljaju dokazi, te se postavlja pitanje da li bi se i slučajno pronalažene informacije mogle poslužiti kao dokaz za izvršenje bilo kog protivzakonitog dela. U svakom slučaju je neophodno naglasiti, da se dokazi koji se prikupljaju nepoštujući ustavne garancije o poverljivosti podataka, ne mogu upotrebiti kao dokazi u krivičnom postupku.

Povezane vesti:

* Saopštenje ANEM-a povodom pravilnika RATEL-a (ANEM, 29.7.2008.)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs