Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 09. 2008

DIREKTOR RTV B92 I PREDSEDNIK ANEMA ZA DANAS

Vlasnici medija da izadju iz senke

Beograd, 15.09.2008. (Danas) - Kada je ministar kulture Nebojša Bradić nedavno najavio da će se u skupštinskoj proceduri u oktobru naći i zakon o medijskoj koncentraciji, ponovo je aktuelno postalo pitanje da li u Srbiji postoje monopoli u sferi medija.

Sagovornici Danasa ocenjuju da, ukoliko i ima monopola nad medijima, on nije vidljiv, jer ne postoje podaci o pravim vlasnicima. Zbog toga će zakon o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila omogućiti javnosti prvi put uvid u vlasničku strukturu medija u Srbiji.

Direktor RTV B92 Veran Matić smatra da u Srbiji ne postoji monopol nad medijima, ali isto tako nije siguran da se neko dovoljno ozbiljno bavio ovim pitanjem.

- Interes javnosti bi morao da bude da postoji pluralizam medija i vlasnika medija. Važno je da kao društvo vodimo računa da se monopoli ne stvaraju, kao i da imamo u vidu da nivo konkurencije u medijima, paradoksalno, doprinosi suženoj selekciji informacija, odnosno tome da se objavljuje samo ono što donosi rejtinge ili tiraže - kaže Matić za Danas.

On dodaje da se, kada se govori o medijskim monopolima, zanemaruje opasnost od vertikalne integracije.

- Činjenica da postoji veliki broj medija različitih vlasnika sama po sebi malo znači, ako nema i različitih vlasnika kanala i platformi za njihovu distribuciju. O tome se malo govori, a to je možda i veći problem - veli Matić.

Prema njegovim rečima, uticaj na medije se ne ostvaruje samo kroz formalno vlasništvo nad njima upisano u javne registre. Teško je, navodi, boriti se sa sumnjom da iza pojedinih medija stoje zapravo neki drugi interesi, koji se kroz registre o vlasništvu ne vide i koji ostaju skriveni od čitalaca i gledalaca. Matić ukazuje da je pokušaj da se struktura uticaja, koji stoje iza medija, učini transparentnijom kroz zakon o medijskoj koncentraciji hvale vredan, ali je neizvesno koliko će u tome biti uspeha.

- Nacrt zakona o medijskoj koncentraciji tek bi trebalo da ide u javnu raspravu i pitanje je kako će zakon izgledati kada bude usvojen, kao i kakva će biti njegova primena - zaključuje Matić.

Predsednik Upravnog odbora Lokal pressa Vladan Filipčev takođe smatra da nije moguće dati preciznu ocenu da li i u kolikoj meri u Srbiji postoji monopol nad medijima, jer bi prethodno trebalo utvrditi ko su pravi vlasnici.

- Postoji opravdana sumnja da se iza pojedinih novina i elektronskih medija i poznatih vlasnika nalazi kapital novopečenih bogataša i tajkuna, odnosno stvarnih vlasnika, koji već raspolažu ili imaju uticaj na nekoliko medija. Stiče se utisak da je bojzan od monopola opravdana - objašnjava Filipčev.

On dodaje da bi zakon o medijskoj koncentraciji i javnosti medijskog vlasništva trebalo da onemogući pojavu monopola.

- Pored toga, važno je da što pre dođe do izmena Zakona o oglašavanju, kao i da se, što je posebno bitno za sudbinu lokalnih medija, pronađe prihvatljiv model finansiranja iz budžeta lokalnih samouprava, odnosno da se raspodela sredstava vrši putem konkursa, kao što je to postala praksa republičkog Ministarstva kulture i pokrajinskog Sekretarijata za informacije - ukazuje Filipčev.

Saša Mirković, predsednik Upravnog odbora Anema, kaže za Danas da, kada je reč o kablovskim kanalima, televizije mogu da ih imaju koliko god žele.

On ističe da će zakon o medijskoj koncentracijia stvoriti preduslove da se transparentno omogući uvid u vlasničku strukturu svih medija. Prema njegovim rečima, takva praksa postoji i u EU i u svim ostalim iole razvijenijim delovima sveta.

Problem može nastati, dodaje Mirković, u skupštinskoj proceduri, jer je činjenica da se mnogi dobri predlozi zakona, nakon te procedure, izmene do neprepoznatljivosti.

- Često se dešava da zakon koji ima toliki značaj, kao što je zakon o medijskoj koncentraciji, na kraju bude predmet političkih nagodbi i uticaja iza scene, koji kontrolišu medije - naglašava Mirković.

 

Saznajte više o predlogu zakona o nedozvoljenoj koncentraciji medijskog vlasništva u analitičkom tekstu Slobodana Kremenjaka, advokata ANEMa 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs