Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

28. 01. 2009

DIGITALIZACIJA - POČETAK JAVNE DEBATE

Digitalizacija je sve prisutnija tema u medijskoj javnosti. Momenat prelaska na digitalno emitovanje se bliži, pa se sve češće vode javne debate o strateškim pravcima ovog procesa. Ključna pitanja odnose se, pre svega, na uspostavljanje pravovremene, transparentne i sveobuhvatne strategije kao i na izradu odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata, u skladu sa evropskim standardima.

ANEM je već  inicirao pisanje dva ekspertska izveštaja u vezi sa regulacijom novih i digitalnih medija, koja je nadležno Ministarstvo prihvatilo kao polaznu osnovu za izradu strategije u ovoj oblasti. Naša Asocijacija planira i više sličnih akcija za budućnost, kao i aktivno učešće u javnoj debati u vezi sa predstojećom digitalizacijom.

Preporuka br. R (2003) 9 Komiteta ministara Saveta Evrope u vezi sa merama za unapređenje demokratskog i socijalnog doprinosa digitalnom emitovanju naglašava da je u digitalnom emitovanju “... potrebno zaštititi osnovne ciljeve i interese javnosti u digitalnom okruženju, uključujući slobodu izražavanja i pristup informacijama, pluralizam medija, kulturnu raznovrsnost, zaštitu maloletnika i ljudskog dostojanstva, zaštitu potrošača i privatnost”. Stoga se očekuje aktivno učešće celokupne medijske javnosti i svih zainteresovanih društvenih činilaca, kako bi proces digitalizacije bio uspesno sproveden. 

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo najavljuje početak rada na izradi strategije i, shodno tome, novom zakonu o elektronskim komunikacijama. Anticipiraju se mogući pravci daljeg razvoja, kao i potencijalne prepreke i izazovi.

Saznajte više:

O digitalnoj TV na ministarskom nivou, 25.04.2009.

Nove usluge i veći izbor, Danas 27.02.2009.

Digitalizacija RTV-a u Srbiji, Pregled 12.02.2009.

Digitalna TV i na starim televizorima, Politika 13.01.2009.

Veći broj kanala i novi uslužni servisi, Blic 13.01.2009.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs