Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

24. 10. 2009

PIRATSKO EMITOVANJE PROGRAMA NAJVEĆI PROBLEM

Beograd, 24.10.2009. (Danas) - Evropska komisija u Godišnjem izveštaju o napretku Srbije u 2009. pozitivno je ocenila rad Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u pogledu transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, u razgovoru za Danas kaže da se u izveštaju navodi napredak koji je ova agencija učinila u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, ali da još postoje nerešeni problemi u ovoj oblasti.

- Koji su najveći problemi sa kojima se RRA suočava?

- Najveći problem radiodifuzije u Srbiji jeste piratsko emitovanje programa. Bio bih veoma srećan i da ne dobijamo ovakve laskave ocene, a da se problem pirata reši. Ovaj problem nije posledica našeg propusta, jer smo mi kao regulatorno telo izvršili sve za šta nas zakoni u ovom trenutku ovlašćuju. Mi nemamo ovlašćenje da privremeno oduzimamo predajnike piratskim emiterima. Međutim, izmenama Zakona o javnom informisanju, tužilaštvo je to koje može da reaguje u takvim slučajevima. RRA će pružiti pomoć tužilaštvu, kako bi došlo do potrebnih podataka i lokacija sa ciljem da se problem reši u što kraćem roku.

- Šta su najznačajniji zadaci RRA u narednom periodu?

- Osnovna stvar je digitalizacija. Srbija kao država ima poslednji rok za to do juna 2015, ali smo sami sebi dali kraći rok, a to je 2012. Na tome RRA, RATEL, Ministarstvo telekomunikacija i Ministarstvo kulture imaju veliki posao i nadam se da ćemo ga uspešno u predviđenom roku završiti. U RRA radi oko 70 ljudi i te poslove izvršavamo blagovremeno i ažurno. Što se strategije tiče, kratkoročno, to je rešavanje problema kablovskog emitovanja, a od strateških stvari je to digitalizacija. Imamo pet komercijalnih nacionalnih kanala i dva RTS-ova. Digitalizacijom ćemo moći da imamo značajno veći broj kanala, nekoliko desetina i tada će biti drugačiji način raspodele kanala. Očekuju nas i digitalne dividende i interaktivna televizija, za šta se sve treba dobro pripremiti.

- Evropska komisija je pozitivno ocenila i novi ogranak službe za nadzor i analizu, koji je Agencija otvorila u Novom Sadu. Šta takav potez predstavlja za rad RRA?

- Zbog finansijske krize otvorili smo ove godine samo kancelariju u Novom Sadu, ali nameravamo da otvorimo još kancelarija. Smatrali smo da je ovaj grad prioritet u odnosu na druge krajeve, upravo zbog potrebe da se mediji, odnosno veliki broj manjinskih stanica, tretiraju na pravi način. Sledeće godine očekuju nas otvaranja još dve kancelarije, ako budžet dozvoli, i to bi trebalo da budu Niš i Kragujevac. Otvaranjem kancelarija dolazimo bliže emiterima, kako bismo uočili probleme i kako bi stvari bolje funkcionisale. Iskustva kancelarije u Novom Sadu govore da ima smisla formirati takve ispostave, jer se tako podiže nivo naše efikasnosti u radu.

Ambijent za normalan rad stanica

- Recite nešto o dosadašnjim rezultatima rada Agencije?

- Sve ono što činimo u radu, a što se odnosi na izdavanje dozvola, monitoringa i svega što je Evropska komisija pohvalila, jeste ono što je naš posao. Trudimo se da obezbedimo ambijent u kojem će emiteri moći normalno da funkcionišu. Pokrenuli smo i inicijativu da se emiterima umanje naknade i imali smo veliko razumevanje Vlade i Ministarstva kulture, pa smo došli do toga da je većini regionalnih i lokalnih emitera umanjena naknada koju su do tada plaćali.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd (25. 11. 2009, 14:00:39) pošalji odgovor

    Beogradski radio-pirati

    U Beogradu i dalje emituju radio-pirati "Narodni radio" - na 87.5 MHz i 99.4 MHz, kao i "Stil radio" - na 98.0 MHz (25.11.2009).

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs