Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

09. 12. 2009

HULIGANI U PRITVORU ZBOG PRETNJI NOVINARKI

Beograd, 09.12.2009. (Blic) - Policija je juče privela sedam osoba, od kojih su tri maloletne, zbog sumnje da su pretili autorki. Privedeni mladići, od kojih su tri maloletna, navijači su Zvezde, Partizana i Rada.

Beogradska policija identifikovala je sedmoricu mladića, od kojih su tri maloletna, koji sebe nazivaju navijačima Crvene zvezde, Partizana i Rada, osumnjičenih da su od prošlog četvrtka, kada je emitovana prva emisija serijala „Insajder" o vođama ekstremnih navijačkih grupa, preko interneta pretili novinarki Brankici Stanković.

Ministar policije Ivica Dačić naveo je da je beogradska policija u saradnji sa kolegama iz Novog Sada, Pančeva, Sremske Mitrovice i Kraljeva privela Vladimira Samardžića (25) iz Novog Sada, Mlađena Bogdanovića (26) iz Pančeva, Petra Bažalca (18) iz Vrnjačke Banje, Stefana Hadži Antonovića (22) iz Beograda, zatim D. B. (16), R. M. (17) i A. D. (15).

Kako „ Blic" saznaje, Vladimir Samardžić iz novosadskog naselja Detelinara uhapšen je preksinoć u svom stanu. Osumnjičen je da je u petak uveče, dan posle emitovanja „Insajdera", na „Fejsbuk" poslao poruku „Treba je zaklati i predati ovima iz B92". Privedeni mladić nije odranije poznat policiji, a juče mu je istražni sudija odredio pritvor do 30 dana. Policijska mera zadržavanja do 48 sati određena je Bogdanoviću i Hadži Antonoviću, i oni će takođe biti privedeni istražnom sudiji.

U domovima osumnjičenih mladića nađeni su kompjuteri sa kojih su uputili preteće poruke na društvene mreže. Prema saznanjima „Blica", oni nisu ranije privođeni zbog teških krivičnih dela. O privođenju je obavešten i nadležni tužilac koji treba da odluči da li će identifikovani huligani biti osumnjičeni za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković, za šta je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina, ili možda i za neka druga dela. Policija nastavlja da radi na identifikaciji i privođenju svih onih koji su preko interneta poslali preteće poruke ekipi „Insajdera".

Posle prve emisije novog serijala „Insajdera" o huliganima koji se kriju iza navijačkih grupa i zlodelima za koja su osumnjičeni, ali ne i osuđeni, na profile emisije na „Fejsbuku", ali i na adresu Fan kluba Brankice Stanković pristigle su pretnje silovanjem, klanjem, ubistvom. Autorki je upućena poruka i da „odabere kovčeg", a pretnje su potpisane sa „delija sa severa", „navijači Rada" i „grobari".

Povodom pretnji upućenih ekipi „ Insajdera" juče se oglasila i grupa od osam nevladinih organizacija iz Beograda, koja je izrazila zabrinutost i zatražila „jasnu i nedvosmislenu reakciju države". Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od državnih funkcionera i uprava FSS, Zvezde, Partizana i Rada da preduzmu sve mere kako bi zaštitili novinarku Brankicu Stanković i tim „Insajdera".

Nastavljam da radim

Ne znam šta se dešava u istrazi, to je na našim advokatima. Oni su o svemu obavešteni. Takođe, ne znam ni da li su preko interneta stigle nove preteće poruke. Trudim se da ne mislim o tome i radim na novoj emisiji „Insajdera" koja će biti prikazana u četvrtak uveče, rekla je juče za „Blic" Brankica Stanković.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs