Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

28. 12. 2009

DALJA TRANSFORMACIJA MEDIJA U DRŽAVI

Beograd, 28.12.2009. (Pregled) - Pomoćnica ministra kulture za informisanje Nataša Vučković Lesendrić najavila je juče da će u 2010. biti usvojena Strategija razvoja i nastavljena transformacija medija u Srbiji. „Očekujemo da će Vlada predložiti Skupštini u toku naredne godine novi zakon o Tanjugu, poništiti postojeći i doneti novu uredbu o Radio Jugoslaviji i o Jugoslovenskom pregledu", rekla je pomoćnica ministra Vučković Lesendrić. Ministarstvo kulture očekuje takođe da se pred parlamentom nađu i izmene i dopune Zakona o radiodifuziji i Zakon o nedozvoljenom objedinjavanju i transparentnosti vlasništva javnih glasila, najavila je Vučković Lesendrić.

Vučković Lesendrić je, razmatrajući godinu koja je na izmaku, rekla da je, između ostalog, veoma značajno što je pokrenut dijalog kroz koji je u vreme ekonomske krize definisan paket mera za pomoć svim učesnicima na tržištu medija. Pomoćnica ministra je precizirala da je u ovoj godini podržano 216 projekata, prihvaćena sugestija Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o smanjenju naknade emiterima i promenjeni uslovi za sufinansiranje štampanih javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina, zbog postojanja velikih nelogičnosti. Vučković Lesendirić je kao primer navela glasilo bugarske nacionalne manjine „Bratstvo", koji je iz budžeta dobijalo ogromna sredstva, ali ih je krajnje neracionalno trošilo, tako da je gotovo 90 odsto odlazilo na zarade, koje su bile i trostruko veće od prosečnih u Srbiji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs