Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 01. 2010

USKORO RED NA EKRANU

RRA pripremila tekst Pravilnika o poslovanju kablovskih operatora

Beograd, 30.01.2010. (Večernje Novosti) - Kablovski operatori uskoro će morati da se disciplinuju. Neće moći da, tek tako, iz ponude izbace i po deset kanala odjednom ili da emituju film strane televizije, iako je neka domaća TV platila autorska prava za Srbiju. Republička radiodifuzna agencija napisala je Pravilnik o radu kablovskih operatora, koji čeka javnu raspravu i mišljenje Vlade.

U Srbiji postoji oko 90 distributera programa i sada samo RATEL kontroliše njihov rad. Dozvole im se oduzimaju samo ako ne poštuju tehničke uslove, na primer, ukoliko "razvlače" kablove preko terasa. O tome šta se emituje, malo se vodilo računa.

- Najproblematičnije je do sada bilo emitovanje programa stranih televizija za koje nemaju autorska prava za teritoriju Srbije - kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA. - Tako se dešavalo da gledaoci na kablu vide neki film pre nego što ga prikaže domaća televizija, koja ga je otkupila.

Karadžić objašnjava da će ubuduće svi ovakvi licencni programi da budu skremblovani kako bi se zaštitile domaće televizije. Neće moći, recimo, da se gleda svetsko prvenstvo u fudbalu na HRT-u ili "Jurosportu", ako je RTS platio prava prenosa. Ostale emisije moći će da se prikazuju bez ograničenja. RRA će izdavati dozvole za pojedinačne programe, ali će da ih dobijaju kablovski operatori. Ubuduće, oni neće moći tek tako da ukinu neki program, već će rok za gašenje trajati 60 dana.

- Pokušavamo da uredimo ovu oblast, ali ona nije sasvim u našoj nadležnosti. Ako je neki distributer obećao emitovanje određenog programa, pa prekine da ga emituje, tu su povređena prava potrošača i gledaoci mogu da se žale samo po tom osnovu. Nije prekršen Zakon o radiodifuziji - pojašnjava Karadžić.

Tekst Pravilnika već su videli kablovski operatori i zastupnici prava stranih televizija u Srbiji.

- Verujemo da će Pravilnik uvesti više reda u ovu oblast i načelno smo saglasni sa tekstom - prokomentarisala nam je Tanja Tatomirov iz SBB-a, najvećeg kablovskog operatora u Srbiji.

Manjine

Naš predlog je da u sredinama, gde više od 15 odsto stanovništva pripada nekoj nacionalnoj manjini, dozvolimo u potpunosti emitovanje programa stranih televizija na njihovom maternjem jeziku. Čak i licencnih. Videćemo kakva će reakcija na ovaj predlog da bude tokom javne rasprave - kaže Karadžić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs