Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 04. 2010

DRŽAVA NOVINARE OSTAVLJA NA CEDILU

Beograd, 22.04.2010. (B92) - B92 izražava nevericu povodom odluke sudskog veća Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojem je predsedavala sudija Jelena Milinović, da odbaci optužnicu protiv šest navijača Partizana za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković. B92 posebno je zabrinut obrazloženjem takve odluke, kojim se ukazuje da u radnjama optuženih ne postoji pretnja za koju se goni po službenoj dužnosti, već eventualno uvreda, za koju se goni po privatnoj tužbi, te da javno tužilaštvo nije ni bilo ovlašćeno da ovaj postupak pokrene.

Oslobođeni navijači, bili su optuženi da su, 16. decembra prošle godine, na stadionu Partizana, tokom utakmice ovog kluba sa ukrajinskim Šahtjorom, pesmama u kojima su novinarki B92 poručivali da će proći kao njen ubijeni kolega Slavko Ćuruvija, izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja.

B92 ne razume argumentaciju po kojoj poruka 'proći ćeš kao Ćuruvija' koja se sa tribina šalje novinarki, pred više hiljada ljudi na samom stadionu i pred još više putem direktnog televizijskog prenosa, praćena bacanjem, šutiranjem i probijanjem lutke koja bi tu novinarku trebalo da predstavlja, zapravo uvreda, a ne pretnja. B92 ne razume argumentaciju po kojoj je takva poruka nešto što se tiče samo ugleda novinarke i njena lična stvar, za koju bi morala sama, privatno da goni počinioce, a ne ugrožavanje sigurnosti i problem čitavog drustva, za koji goni tužilaštvo po službenoj dužnosti.

Kada je pokrenut serijal emisija "Insajder" o vođama navijačkih i drugih ekstremnih grupa, cilj B92 bio je da ukaže na nedostatke u odbrambenim mehanizmima kojima bi društvo i država trebalo da se štite od ekstremizma i od nasilja uopšte. Današnja odluka Prvog osnovnog suda u Beogradu kao da je prepisana iz nekog od slučajeva o kojima je "Insajder" izveštavao i doživljavamo je samo kao još jedan primer koji takve nedosatatake dokazuje.

B92 užasnut je porukom koja se na ovaj način šalje Brankici Stanković, a preko nje i drugim novinarima u Srbiji. Ta poruka je da postoje zabranjene teme i da postoje stvari o kojima je bolje ćutati. Ako se i usudite da progovorite, država će vas ostaviti na cedilu. Sve dok vas ne ubiju oni kojima se vaše izveštavanje ne dopada, ono što vam urade je zapravo banalna uvreda i vaš privatni problem. A ako vas na kraju i ubiju, država će vas i tada ostaviti na cedilu, kao što sve ove godine ostavlja na cedilu mrtvog Slavka Ćuruviju, Milana Pantića ili Dadu Vujasinović, ne otkrivajući i ne osuđujući njihove ubice i nalogodavce njihovih ubistava.

Možemo samo da se nadamo da je ovo stav jednog, postupajućeg sudije, a ne stav pravosudnog sistema, odnosno države, te da će u nastavku postupka za koji očekujemo da se nastavi po žalbi tužioca, pravda i zakon biti protumačeni na način koji će više voditi računa o žrtvama a manje o nasilnicima.

Veran Matic, direktor i glavni i odgovorni urednik B92

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs