Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

01. 06. 2010

NOVINARSKI PRAVILNIK VIŠE NIJE U IGRI

Posle „pobune profesije" odbačen dokument o izveštavanju o zdravstvu

Beograd, 01.06.2010. (Danas) - Ministarstvo zdravlja odustalo je od predloženog dokumenta za izveštavanje o zdravstvu, koji je protekle sedmice „uzburkao" novinarsku profesiju. Nove preporuke o edukaciji novinara, a ne njihovom „disciplinovanju" sačiniće predstavnici oba udruženja novinara, zaključeno je na okruglom stolu koji je juče organizovan u pres centru Udruženja novinara Srbije.

Najviše zamerki upućeno je na zapovedni ton preporuka, kao i odredbe koje su u direktnoj suprotnosti Zakonu o javnom informisanju, Ustavu, ali i regulativi Evropske unije.

- UNS i NUNS nisu podržali izmenu Pravilnika koji je proistekao iz Projekta Globalnog fonda za podršku borbi protiv HIV i side. Zgrožena sam da u vreme demokratije nastaje ovaj papir koji propisuje šta sme i dokle može da ide novinar obavljajući svoj posao, rekla je Lidija Obradović iz magazina Viva. Da su preporuke, jednostavno, „višak" smatra i Jagoda Plavšić, iz iste kuće, doajen u izveštavanju o zdravstvu. Umesto zabrana, ona je predložila edukaciju novinara.

Predstavnici projekta rekli je da je obavljeno više razgovora sa rukovodstvom UNS i da je predlog trebalo tek da se nađe na četiri javne rasprave i tri prezentacije, kao i da se o njemu izjasne novinarska udruženja. Petar Jeremić iz UNS uočio je da su sastanci organizovani tek kada je dokument već bio gotov.

- U pitanju nisu ni dobre, ni loše namere, već projektna aktivnost. Projekat Globalnog fonda počeo je 2007, a pozitivno iskustvo rada sa novinarima dovelo je do izrade preporuka, rekla je direktorka projekta Katarina Mitić.

Skup, koji je na momente poprimao emotivni ton, ipak je završen konstruktivno - konstatacijom da novinari jesu za saradnju i edukaciju, ali ne i za ograničenja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs