Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

24. 07. 2010

PISAĆE SE NOVI

Beograd, 24.07.2010. (Večernje Novosti) - Esnaf pozdravio proglašenje odredaba zakona o javnom informisanju neustavnim.

Skrojen na brzinu, u tajnosti, bez javne rasprave i obelodanjivanja imena pisaca, Zakon o javnom informisanju, tj. njegove izmene, od prvog dana osporavali su i medijski stručnjaci i sami novinari. Po hitnom postupku dobio je podršku predsednika Srbije Borisa Tadića, usvojen u Vladi, a ubrzo i u Skupštini Srbije. Posle godinu dana, Ustavni sud poništio je gotovo sve njegove odredbe.

Mediji tako više neće strepeti od kazni čije izricanje bi zatvorilo svaku redakciju lokalnog medija, a ni nacionalni ne bi lako podneli da im sud „zacepi" kaznu od 20.000 evra. Osim kazni, redakcije će pisati i bez straha da bi zbog kršenja pretpostavke nevinosti ili zaštite nevinosti maloletnika mogli da odgovaraju za privredni prestup.

Ustavni sud jednoglasno je ocenio i da odredba da medije mogu da osnivaju isključivo domaća pravna lica nije u skladu sa najvišim pravnim aktom. Ministru kulture je, takođe, oduzeto pravo da uređuje način vođenja registra javnih glasila. Nema više ni zabrane izlaženja novina ili štampanja programa zbog pojedinih prekršaja.

Na odluku Ustavnog suda reagovali su svi koji su Zakon kritikovali i pre nego što je usvojen. U saopštenju UO Asocijacije medija izražava se zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda. Ukazali su i na neophodnost sveobuhvatne i celovite izrade seta savremenih medijskih zakona, a za to će, veruju, uslove da stvori usvajanje strategije razvoja medija u Srbiji.

U Udruženju novinara Srbije posle ove odluke kažu da rad medija treba da reguliše Novi zakon o informisanju, u čijem pisanju bi morali da učestvuju i ljudi iz medija. Do tada primenjivaće se stari zakon, sa dva člana iz Izmena zakona, čija ustavnost nije osporena.

NUNS takođe smatra da je rasprava o medijskoj studiji i usvajanje medijske strategije prilika da se „medijsko zakonodavstvo zaokruži dugoročno". Ali, i oni poručuju da se to ne može raditi bez znanja, volje i učešća novinara.

Pozdravljajući odluku Ustavnog suda, Društvo novinara Vojvodine pozvalo je poslanike da vrate dnevnice „koje su dobili za uzaludan posao prilikom usvajanja ovih izmena i da ih uplate u Fond solidarnosti UNS-a".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs