Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

28. 07. 2010

RTS DUŽAN SOKOJU 200 MILIONA DINARA

Javni servis posle presude Privrednog suda najavio žalbe najvišim instancama

Beograd, 28.07.2010. (Politika) - Privredni sud u Beogradu doneo je prvostepenu, nepravosnažnu presudu prema kojoj je Radio-televizija Srbije u obavezi da autorima Sokoja plati naknadu za emitovanje muzičkih dela u iznosu od 136 miliona dinara, kao i kamatu na tu sumu i to od 2007. godine do danas. Prema rečima Miloša Pejovića, zastupnika Sokoja, to je najveća presuda doneta u oblasti autorskih prava, čime se stavlja do znanja da se zakoni u Srbiji moraju poštovati.

- Ova presuda znači da će se poštovati kreativnost i stvaralaštvo autora kojima su ta prava dugo uskraćivana - ocenio je Pejović u izjavi za agenciju Beta, istakavši da će, ako presuda postane pravosnažna, RTS morati da isplati Sokoju više od 200 miliona dinara.

U Javnom servisu Srbije se, međutim, ne slažu sa presudom sudskog veća.

- Ne upuštajući se nijednog trenutka u pravo Privrednog suda da donese odluku u skladu sa svojim tumačenjem značenja, kolegijum RTS-a izražava duboko neslaganje sa presudom prema kojoj je naša kuća osuđena da prizna kako turbo folk muzika vredi koliko i izvorna, narodna pesma ili klasična kompozicija u izvođenju Simfonijskog orkestra RTS-a - navodi se u saopštenju RTS dostavljenom „Politici".

Iz RTS-a ističu da su predložili Sokoju da se do pravednog rešenja dođe preciznim merenjem dužine trajanja muzičkog programa i podelom na muziku, na kojoj emiteri zarađuju (turbo folk) i muziku koja čuva tradiciju ili održava nivo kulture. Time društvo i pravosuđe pokazuju koju muziku štite a koju dodatno oporezuju, smatraju u RTS-u i dodaju da će u dokazivanju ovakvog stava ići do najviših sudskih instanci.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs