Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 07. 2010

POVERENIK OVE GODINE DOBIO 1.600 ŽALBI

Beograd, 30.07.2010. (Danas) - Od početka godine povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneto je 1.600 žalbi, a samo u poslednja dva meseca 500. Taj broj je zabrinjavajući, pogotovo jer se značajan broj žalbi podnosi da bi se, tek uz intervenciju poverenika, dobile informacije koje bi, bez ikakvih problema, morale da budu dostupne, ističe u saopštenju Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

On ocenjuje kao zabrinjavajući vrlo veliki broj žalbi koje mu podnose građani i mediji i ukazuje na neophodnost mnogo energičnijeg i bržeg menjanja odnosa organa vlasti prema obavezi da javnosti pruži što više dokumentovanih informacija o svom radu, na proaktivnoj osnovi. Šabić je najavio i da će do kraja septembra doneti novo Uputstvo za objavljivanje Informatora o radu državnih organa.

"Objavljivanje ovakvih i sličnih informacija na proaktivnoj osnovi bio bi ne samo smanjen broj žalbi, već bi organi vlasti mogli ostvariti dva, za njih korisna cilja. Izvršili bi zakonsku obavezu objavljivanja Informatora o radu, a i oslobodili se obaveze da bilo kome posebno dostavljaju takve informacije", navodi Šabić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs