Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 07. 2010

Mediji i demokratija

Beograd, 30.07.2010. (Danas) - Pretnje smrću, napadi na novinare, pokretanje sudskih postupaka protiv medija, politički i ekonomski uticaji, samocenzura... Sve to odlikuje medijsku scenu Srbije poslednjih godina, a pomaka, nažalost, nema. Naprotiv. Čini se da je iz godine u godinu sve veće ugrožavanje slobode izražavanja.

Novinarska udruženja saglasna su da je sloboda medija u Srbiji ugrožena, da je nazadovala i da se takav trend nastavlja, a da nema znakova da država pokušava da ga zaustavi. Naravno, mnogi se rečima bore i zalažu, ali na „terenu" nema rezultata. Novinari su nedavno i zakonski dobili zaštitu kao službena lica, pa bi tako trebalo da su pooštrene i kazne protiv napadača na medijske radnike.

Nedavni napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića, ali i upad policije u redakciju Republike, bez obrazloženja, poslednji su primeri gušenja slobode javne reči. I to deset godina od demokratskih promena. Tri ubistva novinara još su nerešena, a prošle su već godine.

Na svu muku, u Srbiji se usvaja Zakon o elektronskim komunikacijama, koji nalaže da bezbednosne službe mogu da prisluškuju i imaju uvid u elektronsku komunikaciju svakog građanina, bez sudskog ovlašćenja. Stručna javnost oštro se usprotivila ovim odredbama, jer dodatno prete slobodi izražavanja u Srbiji. Pri tom, na taj način izvori novinara, oni anonimni iliti insajderi, bili bi nezaštićeni. Zaštitnik građana najavio je da će zatražiti od Ustavnog suda da se izjasni o ustavnosti ovog akta.

Da li će, međutim, proći mnogo vremena i bura u javnosti dok se sud ne izjasni o njemu, kao što je bio slučaj sa izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju? Ove izmene predstavljale su opasnost po slobodu medija u Srbiji, ali nisu primenjivane. I neće ni biti, jer je skoro godinu dana od usvajanja taj zakon proglašen neustavnim, odnosno većina njegovih odredbi. Ova vest dočekana je kao pozitivna u medijskoj sferi, ali je skoro preslikan slučaj sa Zakonom o elektronskim komunikacijama. Sve je ostalo isto, ali se bar ispostavilo da su novinari, ipak, bili u pravu.

Sloboda medija i izražavanja, kao i nezavisnost novinara, jedan je od osnovnih preduslova demokratije, pa se zato možemo s pravom zapitati ima li prave demokratije u Srbiji na početku 21. veka.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs