Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 08. 2010

EMISIJE BEZ PROPISANOG OBELEŽJA

Prekršajne prijave Republičke radiodifuzne agencije disciplinovale televizije

- U prvoj polovini 2010. najviše štetnih sadržaja po razvoj dece bilo je na televizijama Pink i Košava, dok je najmanje prekršaja zabeleženo na RTS1 i RTS2

Beograd, 23.08.2010. (Danas) - Najčešći prekršaji emitera u Srbiji, kada je reč o sadržajima koji mogu biti štetni po decu, odnose se na izbegavanje obaveze emitera da takve programe obeleže na propisan način - brojem koji se nalazi u crvenom krugu i na vidljivom mestu i koji treba da upućuje na minimalni uzrast dece koja mogu da prate program, objašnjava za Danas Srboljub Bogdanović, portparol Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Ovo upozorenje u formi broja u krugu trebalo bi, inače, da se emituje pre i na početku programa, i to na svakih 15 minuta u trajanju od jednog minuta. Na radiju ovo upozorenje treba da saopštava spiker ili voditelj programa.

Sem ovog prekršaja, emiteri često krše i zabranu emitovanja pojedinih sadržaja u vreme kada su dostupna deci i maloletnim osobama.

- Od juna broj svih prekršaja koji se odnose na sadržaje štetne za decu i omladinu je višestruko smanjen. Aktivnost RRA u vezi s ovim problemom je povezana sa slučajem programa "Farma" kojim se pitanje zaštite dece i omladine od neprikladnih sadržaja nametnulo u razmerama kojih nije bilo nikada ranije - objašnjava Bogdanović.

On dodaje da je rukovodstvo televizije "Pink", nakon intervencije RRA, i samo uvidelo dimenzije problema, što je svakako doprinelo da se smanji broj tih prekršaja, oličenih u psovanju i vulgarnom jeziku. Prema podacima za poslednji mesec, kako kaže, ti prekršaji na TV "Pink" su gotovo nestali.

Prema njegovim rečima, Savet RRA je, međutim, ranije doneo odluku o pokretanju postupka zbog nedoličnih sadržaja u programu "Farma". Inače, Zakonom o radiodifuziji za ove prekršaje predviđena je kazna između 300.000 i 1.000.000 dinara.

- U pogledu regulisanja problematičnih sadržaja na televiziji i radiju treba reći da je politika RRA usmerena na traženje najefikasnijeg načina da se ti sadržaji otklone i program uskladi sa propisima. Ukoliko je moguće to postići bez kažnjavanja emitera, tim bolje, a u najvećem broju slučajeva se pokazalo da je jednostavno skretanje pažnje dovoljno da emiter otkloni nepravilnost - odgovara Bogdanović na pitanje zašto do događaja na „Farmi" RRA nije podnosila prijave protiv emitera zbog nedoličnih sadržaja.

Prema podacima koje je RRA nedavno objavila, u junu je zabeleženo svega 18 prekršaja koji mogu biti štetni po razvoj dece u programima televizijskih emitera sa nacionalnom frekvencijom, što je skoro deset puta manje nego što ih je bilo u maju. Statistika o prekršajima ove vrste pokazuje da je u prvoj polovini ove godine najviše štetnih sadržaja po razvoj dece bilo na televizijama Pink i Košava, dok je najmanje prekršaja zabeleženo na kanalima javnog servisa - RTS1 i RTS2.

Podsetimo, RRA je ranije protiv televizije Pink pokrenula prekršajne postupke zbog sadržaja u rijaliti programu "Farma" i TV Košave zbog emisije "Luda kuća". U RRA podsećaju da je zaštita maloletnika posebno naglašena i u odredbama Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, kao i u Direktivi Evropskog parlamenta i Saveta Evrope.

Smanjen i broj prekršaja Zakona o oglašavanju

Kada je reč o Zakonu o oglašavanju, Srboljub Bogdanović ističe da je bilo potrebno da RRA počne da podnosi prijave sudu za prekršaje i da je tek potom broj tih prekršaja značajno smanjen. Kako objašnjava, RRA podnosi prekršajne prijave od januara za svaki mesec i svi predmeti se nalaze kod sudije za prekršaje. Prema podacima za januar, televizija Hepi i Košava najviše su puta prekršile Zakon o oglašavanju, nakon kojih su sledile B92, Pink, RTS, dok je na Foksu i Avali bilo najmanje prekršaja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs