Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 08. 2010

PRISLUŠKIVANJE NA TERET OPERATORA

Ko sve i koliko plaća da bismo bili pod budnim okom službi bezbednosti

Ne zna se da li je čuvanje podataka o pozivima već uračunato u cenu

Beograd, 30.08.2010. (Večernje Novosti) - Dok javnost čeka rasplet slučaja Zakona o elektronskim komunikacijama, čije su pitanje ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom pokrenuli zaštitnik prava građana Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić, otvoreno je novo pitanje: ko će ubuduće plaćati pohranjivanje "zadržanih razgovora", koje su operatori obavezni da čuvaju godinu dana.

Naime, po ovom Zakonu, za koji ombudsman i poverenik tvrde da u kombinaciji sa zakonima o radu bezbednosnih službi, širom otvaraju vrata prisluškivanju i bez dozvole suda, mobilni, internet i fiksni operatori obavezni su da čuvaju podatke o svim pozivima, mejlovima i porukama 12 meseci. Nameće se, međutim, pitanje da li će građani i koliko, ako zakon prođe Ustavni sud, izdvajati u budžet da budu "prisluškivani".

- Zakonska obaveza zadržavanja podataka o komunikaciji radi istrage teških krivičnih dela, sprečavanja terorističkih napada i slično nije novost za naše operatore i nije uvedena novim Zakonom o elektronskim komunikacijama. Ova obaveza postojala je i u prethodnom Zakonu o telekomunikacijama, a deo je i Evropskog okvira za elektronske komunikacije. Budući da podatke zadržavaju operatori, sami snose troškove njihovog čuvanja - kažu u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo, ali nisu mogli da nam daju preciznije podatke koliko ovo košta i da li je već uračunato u cenu usluga operatora ili će možda zbog toga njihove usluge poskupeti.

Oni objašnjavaju da do sada nije bilo jasno zakonski regulisano koja vrsta podataka sme da se zadržava, tokom kog perioda, kako se oni štite, i nije postojao ni nadzor nezavisnog tela nad postupanjem operatora i organa bezbednosti.

- Regulisanje upravo ovih aspekata je značajan doprinos uvođenju reda u ovu osetljivu oblast i korak napred u odnosu na dosadašnje stanje - poručuju iz Ministarstva.

Uskoro javna rasprava

Ministarstvo za telekomunikacije će, u saradnji sa organima bezbednosti, Ministarstvom pravde i poverenikom, uskoro doneti podzakonske akte kojima će urediti uslove koje operatori treba da ispune da bi omogućili ovlašćeni nadzor, i precizirati podatke koji se zadržavaju za svaku konkretnu uslugu. Polazni osnov za izradu ovih dokumenata biće dokumenti Saveta Evrope i EU. O ovom dokumentu biće sprovedena i javna rasprava u kojoj će moći da uzmu učešće operatori i drugi zainteresovani - kažu u Ministarstvu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs