Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 10. 2010

ZAHTEVAJU REVIZORA ZA JAVNI SERVIS

Opozicija traži na uvid ugovor na osnovu koga RTS potražuje 3,3 miliona evra od Skupštine Srbije

Beograd, 06.10.2010. (Danas) - Realizacija dogovora oko izmirenja duga RTS, koji su u ponedeljak postigli predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i direktor javnog servisa Aleksandar Tijanić očigledno neće ići tako glatko. Većina opozicionih, ali i poslanika vladajuće koalicije smatra da je dug RTS od 3,3 miliona evra izmišljen zbog njenih velikih gubitaka i otpora reformisanju te medijske kuće, ali i da ne postoji valjani ugovor po kome RTS od parlamenta potražuje neki novac.

Ivan Andrić, poslanik Liberalno-demokratske partije, upitao je predsednicu parlamenta kakav je to ugovor potpisan sa Radio-televizijom Srbije oko prenosa skupštinskih zasedanja i ko ga je u ime parlamenta potpisao, ali je i zatražio da se kopija tog ugovora dostavi poslanicima.

- Skupština nema ništa sa tim što 700 ljudi u RTS-u prima plate ispod 30.000 dinara, to je strašno, ali za to nije kriva Skupština, već Tijanić koji je na čelu te televizije - rekao je Andrić.

Opozicija smatra i da onog trenutka kada novac stigne iz budžeta u RTS, tog trenutka RTS prestaje da bude javni servis i "postaje i formalno ono što je bio i u prošlosti, a to je vladin informativni servis". Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković rekla je novinarima da se ne zna na osnovu kog dokumenta je to potraživanje nastalo i navela da bi skupštinski prenosi i javno informisanje trebalo bi da budu deo posla RTS-a. Tabakovićeva je navela da RTS ima povlašćeni položaj s ozbirom da građani plaćaju pretplatu i da za taj položaj mora da ima i neke ustupke prema parlamentu. Zamenica poslaničke grupe ZES i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov ocenila da će se o dugu RTS još razgovarati i da Aleksandar Tijanić duguje odgovore građanima Srbije za mnoge svoje druge troškove. Ona dodaje da "možda ne bi bilo loše" da Državna revizorska insitucija poseti i RTS kao budžetskog korisnika i kao medijsku kuću koju izdržavaju građani Srbije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs