Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

13. 10. 2010

Bradić: Država ne treba da se meša u rad medija

Beograd, 13.10.2010. (Blic Online) - Ministrastvo kulture nastojaće da ima što aktivniju ulogu u stvaranju ambijenta za razvoj medijskog profesionalizma i pluralizma i da se ne meša u uređivačku politiku, osim kada treba reagovati na ugrožavanje prava pojedinaca, grupa i osnovnih postulata javnog informisanja, rekao je danas ministar Nebojša Bradić.

"U radu štampanih medija država skoro i ne treba da učestvuje, ali sa druge strane, u kreiranju uslova za njihov neometan i kvalitetan rad treba da učestvuje u najvišoj meri, a da ne predje osetljivu granicu mešanja u uređivačku politiku", rekao je Bradić na otvaranju prvog regionalnog "Media pres samita 2010". 

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je u izradu medijske strategije, kao bazičnog dokumenta za unapređenje medijske scene, uključilo eminente predstavnike medijske profesije i sa pažnjom se odnosi prema svim sugestijama, primedbama i kritikama. 

"Zajedno ćemo doprineti stvaranju finalnog dokumenta koji će imati veliki značaj u poboljšanju medijskog trzišta i scene", ocenio je Bradić.

On je ukazao da su štampani mediji ugroženi, ne samo uslovima finansijske krize, nego i pojavom novih tehnologija.

Bradić je rekao da će se nastaviti podrška radu Saveta za štampu, kao samoregulatornom telu, koje bi trebalo da ima značajnu ulogu, ne samo arbitriranja u kršenju profesionalnih i etičkih normi, već i u jačanju i edukaciji medijske struke i njene uloge i dodao da je neophodna bolja saradnja između samih medija i medijskih udruženja.

Sufinasiranje medija odvija se prema trasparentnim procesima javnih konkursa i preciznim kriterijumima, od kojih je najvažniji kvalitet javnog informisanja, ukazao je on.

"Ministarstvo kulture će raditi na podsticanju stalnog edukovanja medijskih profesionalaca, ali i konzumenata medijskih sadržaja, kako bi jednom uspostavljen sisitem pravila u potpunosti zaživeo i postao standard svakodnevnog života medijske profesija i gradjana", zaključio je Bradić.

Prvi regionalni "Medija pres samit 2010" održava se danas u beogradskom hotelu ''Kontinental'', a okupio je više od 100 menadžera domaćih i stranih novinsko-izdavačkih kompanija, agencija i oglašivača koji će imati priliku da raspravljaju o stanju u izdavačkoj industriji, kao i da ukažu na nova tehnološka, organizaciona i uređivačka rešenja. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs