Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

21. 10. 2010

SRBIJA PALA ZA 23 MESTA NA LISTI SLOBODE MEDIJA

Sve veći broj novinara miri se sa autocenzurom ili novinarstvom po porudžbini, ukazuje se u izveštaju Reportera bez granica

Beograd, 21.10.2010. (Politika) - Ako je suditi po najnovijem izveštaju o slobodi štampe Reportera bez granica (RSF), najviši stepen slobode uživaju novinari u Finskoj. A najniži, kako stoji u godišnjoj publikaciji ove međunarodne organizacije za zaštitu novinara - u Severnoj Koreji. Na skali 178 zemalja sveta, Srbija se ove godine nalazi na 85. mestu, ali je u proteklih 12 meseci nazadovala za 23 pozicije.

Pojedine zemlje EU takođe beleže pad, dok je Balkan apostrofiran kao medijski prostor "razjeden delovanjem mafije". U izveštaju se navodi da balkanske zemlje i dalje izazivaju zabrinutost i dodaje da najznačajniji pad beleže Crna Gora (-27), Makedonija (-34), Srbija (-23) i Kosovo (-17). Kosovo, predstavljeno kao samostalna država, našlo se na 92, a Crna Gora na 104. mestu. Slovenija je najbolje rangirana od zemalja regiona, na 46. mestu, odmah iza nje je BiH, a potom Hrvatska na 62. i Makedonija na 68. mestu.

Rad novinara na Balkanu sve je teži zbog "kontrole medija preko budžeta za reklamiranje i sprege politike i pravosuđa". "Sve veći broj novinara miri se sa autocenzurom ili novinarstvom po porudžbini", ukazuje se u izveštaju RSF. "Razjedena delovanjem mafije koja svake godine sve više finansijski guši medijski sektor, nezavisna izdanja vode stalnu borbu koja zaslužuje veću pažnju evropskih suseda", ocenjuje se u tom izveštaju o stanju u medijima u balkanskim zemljama.

Pomoćnica ministra kulture zadužena za medije Nataša Vučković-Lesendrić, tvrdi za "Politiku" da nije sigurna u verodostojnost liste RSF:

- Volela bih da vidim na osnovu koje metodologije je lista izrađena. Postavlja se pitanje: da li su neki podaci egzaktni i statistički validni, da bi mogli da se na taj način izraze i pretoče u neku listu. Koliko je meni poznato, Reporteri bez granica nisu se našem ministarstvu zvanično obraćali u vezi sa bilo kakvim podacima. Samim tim što nisam sigurna koliko je ova lista verodostojna, ne mogu da sudim da li smo u tom smislu odgovorni ili ne - kaže pomoćnica ministra.

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović tvrdi da je Srbija nazadovala zbog prošlogodišnje "veoma loše poruke vezane za donošenje Izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju".

- U Srbiji vlada veoma velika vezanost za centre moći i tajkune. Sve to zajedno naš sistem informisanja i medije spušta do veoma niskih granica. Imali smo, takođe, u proteklih godinu dana i slučajeve sa napadima na Teofila Pančića i Brankicu Stanković. To su izraziti primeri napada na novinare sa kojima država nije uspela na adekvatan način da se obračuna - ocenjuje Jelka Jovanović.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović podseća da je Srbiji "u greh uzet ne samo Zakon o elektronskim komunikacijama, kojim se, kako naglašava, obesmišljava pravo novinara da čuvaju tajnost svojih izvora, zatim smanjivanje pluralizma u medijima, kao i samocenzura do koje je došlo kao posledica uvođenja drakonskih kazni u izmenama Zakona o javnom informisanju - već je uračunat i kumulativni efekat donošenja prošlogodišnjeg Zakona o javnom informisanju, koji je našoj zemlji bio oprošten u prošlogodišnjem izveštaju".

- Oni koji upravljaju reklamnim fondovima su u situaciji krize i siromaštva u poziciji da imaju veću moć nad medijima. Kod nas je vlasništvo nad medijima još uvek opskurno, nema transparentnosti, pa imate razloga da sumnjate da iza nekih od investicionih fondova stoje i mafijaške strukture. Na sve to treba dodati spregu političkih i pravosudnih struktura i nasilje ultradesnih grupa koje fizički ugrožavaju slobodu štampe. Zato moramo da očekujemo da će se ovi negativni poeni naći i u izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama, koji će biti objavljen 9. novembra. Za ovakvo stanje najodgovorniji su vlast i tajkuni, ali u neku ruku i novinari, koji su pristali na autocenzuru - upozorava predsednica UNS-a.

Inače, po slobodi štampe, osim Finske, prednjače i Island, Norveška, Holandija, Švedska, Švajcarska. Od 27 članica EU, njih 13 je među prvih 20 zemalja, 14 su lošije rangirane, a neke su veoma nisko na listi, kao Grčka i Bugarska (70), Rumunija (52) i Italija (49).

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs