Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 11. 2010

ZAKON O INFORMISANJU I DALJE PRED USTAVNIM SUDOM

Beograd, 03.11.2010. (Politika) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zaprepašćenje informacijom da su izmene i dopune Zakona o javnom informisanju, i dalje na snazi, uprkos činjenici da je Ustavni sud Srbije još 22. jula ove godine šest od osam članova proglasio neustavnim.

Kako podsećaju u saopštenju ovog strukovnog udruženja, osporeni Zakon primenjuje se sve dok se odluka Ustavnog suda ne objavi u "Službenom glasniku Srbije" što "je veoma loše i neprihvatljivo". "Ocenjujemo da se primenom neustavnih paragrafa nanosi ogromna šteta ne samo novinarima i medijima, već i pravosuđu i čitavom društvu. NUNS očekuje da nadležni zakonodavni organi najhitnije preduzmu odgovarajuće mere kako bi sprečili nastavak ove neshvatljive pravne zavrzlame", stoji u NUNS-ovom saopštenju. U Ustavnom sudu Srbije objašnjavaju da svaka njihova odluka mora da prođe redakcionu komisiju pre nego što bude objavljena u "Službenom glasniku".

- Ustavni sud pokrenuo je i ocenu drugih članova spornog zakona, kao što je na primer član 7. koji govori o vođenju registra javnih glasila. Zbog toga ceo postupak je bio malo drugačiji. Ipak, uskoro će sve biti završeno - objasnila je Marija Petrić, portparol Ustavnog suda.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs