Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

04. 11. 2010

INFORMACIJE PODREĐENE POLITIČKIM I EKONOMSKIM INTERESIMA

Povodom nepoštovanja zaštite privatnosti u izveštavanju medija

Beograd, 04.11.2010. (Danas) - Mediji svakodnevno krše prava onih o kojima pišu, a pojedine informacije se ne prenose slučajno, već su podređene političkim, ekonomskim i drugim jakim interesima, istakao je juče zaštitnik građana Saša Janković.

On je na konferenciji za novinare povodom drastičnih kršenja privatnosti u medijima naveo da novinari "čuvajući integritet onih o kojima pišu, čuvaju ujedno i svoj integritet".

- Mediji danas imaju tolikog značaja u kreiranju javnosti da to niko ne može da zanemari. Treba imati u vidu da je posao medija osvešćivanje javnosti što je uvod u pravdu i osnov demokratije - naglasio je zaštitnik građana.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da su za tri dana uočena tri primera povrede podataka o ličnosti u srpskim medijima. On je naveo da je neophodno poštovati određene standarde koji su navedeni u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonu o informisanju, kao i Kodeksu novinara Srbije.

- Sve što je u sferi privatnosti, a odnosi se na obavljanje javnih funkcija mediji mogu objaviti. Međutim, kada je reč o anonimnim osobama treba biti oprezan. Na primer, objavljivanje podataka o maloletnicima je naročito osetljivo i suvišno je za komentarisanje - istakao je Šabić.

Crna kutija

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, najavio je da će ovo udruženje pokrenuti portal "Crna kutija", na kojem će biti objavljivani svi tekstovi u kojima se uočava direktno kršenje etičkog kodeksa novinara, kako bi se skrenula pažnja javnosti na „granice koje se ne smeju prelaziti".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs