Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 11. 2010

ODBRANIMO NOVINARSTVO

Bor, 08.11.2010. (Danas) - Evropski dan odbrane novinarstva, 5. novembar, bio je povod da u Boru u organizaciji Sindikata novinara Srbije, UNS-a, NUNS-a i Ministarstva kulture uz podršku opštine Bor, bude organizovan okrugli sto na temu "Medijska strategija u lokalnim sredinama'', na kome su se čuli nimalo ohrabrujući podaci.

- Politički i privredni centri moći ne žele da smanje uticaj. Novinari su poniženi u svakom pogledu. Država treba da se povuče iz medija, ali ne i da ne pomaže. Izborili smo se da se novinari tretiraju kao službena lica, ali je to nedovoljno. Predstoji grčevita borba za naš položaj u društvu koji je danas sve teži i gori - ocenio je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović.
Predsednica Sindikata novinara Dragana Čabarkapa ocenila je da danas imamo slobodne medije i nezaštićene novinare, kod kojih je sve izraženija autocenzura.

- Bićemo slobodni koliko smo spremni da se sami izborimo za tu slobodu - istakla je ona, dodajući da sindikalno organizovanje postoji u medijima u kojima je osnivač ili suvlasnik država, dok to nije slučaj sa privatnim u kojima je bilo primera da se zbog članstva u sindikatu dobije otkaz.

Na skupu je rečeno da je u Srbiji u Registar javnih glasila upisano 545 štampanih medija, 210 radio stanica i 108 televizija, dok je ukupno zaposleno 10.500 novinarskih poslenika, koji su u poslednjih nekoliko decenija sada u najtežem položaju. Tokom prošle godine bez radnog mesta ostalo je dve hiljade medijskih radnika, a isto toliko ove godine biće ih proglašeno tehnološkim viškom.
Prema podacima Agencije za privatizaciju, do kraja aprila 2010. godine, prodato je 56 medija, 25 štampanih i 31 elektronski, a zbog nepoštovanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora sa 18 kupaca su raskinuti ugovori. Kada se porede plate novinara u Beogradu i u lokalu, prednost je, naravno, na strani prestoničkih koji zarađuju između 350 i 500 evra, a lokalci gotovo upola manje - od 250 do 300 evra, i to pod uslovom da nisu u privatnim medijima u kojima su zarade na minimalcu ili se mesecima ne isplaćuju.

- U najgorem položaju su lokalni mediji i Dan odbrane novinarstva u Srbiji je, sa naše tačke gledišta, dan odbrane lokalnih medija. Ovim tempom finansiranja već naredne godine nećemo biti u prilici da govorimo o problemima većine lokalnih medija, jer će oni tada već biti pogašeni - rekao je Brajović.

Ovakva prognoza već je "na delu" u Timočkoj Krajini gde je u sedam opština privatizovano šest opštinskih medijskih kuća. U opštini Boljevac nije bilo lokalnog medija, a jedino borska RTV nije privatizovana ostavši i dalje opštinsko javno preduzeće. Rezultat privatizacije su dva raskinuta kupoprodajna ugovora u Negotinu i Majdanpeku, Knjaževac je ostao bez svoje lokalne televizije, a broj zaposlenih u lokalnim medijskim kućama je više nego prepolovljen.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs